Мамо, искам животинче

Какъв домашен любимец да изберем за детето (галерия)

Снимка: Guliver / iStock

"Мамо, искам кученце!“, чували сте този зов на детето, което не се отделя от витрината на зоомагазина. Или е готово да заплаче, ако съседката настоява да ви подари котенце, защото котката ѝ е родила 6. Вие упорито отказвате. Ако все пак отстъпите, какви са плюсовете:

1. Животинчето засилва увереността на детето.

Щом котето се гушне в леглото му, хлапето се чувства господар. Присъствието на пухкавата топка го успокоява. И няма значение дали ще е коте, куче, зайче, папагал или хамстер. То ще се опита да го „учи“ , възпитава, да го включва в игрите си.

2. Ще напредва по-бързо в развитието си.

Дори едва проходило хлапето се опитва да следва домашния си любимец, а по-късно и да тича редом с него. И това „състезание“ на всеки етап от развитието на детето е градивно. Според психолози присъствието на домашен любимец дори стимулира по-ранното проговаряне.

3. От помощ е, ако детето ревнува. Било защото ще има сестричка или братче. Или заради „новия“ татко.

Ако детето трудно приема присъствието на новото бебе или отсъствието на таткото, който е напуснал семейството, едно малко животинче може да внесе баланс и да намали страданието и ревността на детето. Защото четирикракото ще „поеме“ и любовта, и мъката, и гнева на вашето дете. И ще стане безмълвен отдушник на чувствата му като го успокои.

4. Не се надявайте, че хлапето ще се грижи за домашния любимец. Може обаче да сложите началото на подобно обучение.

Вие ще чистите редовно клетката на хамстера, то ще гледа и може да участва според възрастта и уменията си. То може да смени водата, да измие паничките и да зареди нова храна. Да почисти козината на котето със специална четка или да изчисти, след като то е нацапало килима. А след като навърши 3 години, спокойно може да храни животните и това да е негово редовно задължение. Еестествено под ваш надзор.

Три задължителни правила, които детето трябва да спазва:

- да се научи да уважава нуждите и свободата на животното.

- да не го закача, когато спи и, когато се храни.

- да не го храни на масата или да му дава под масата, докато то яде.

Съветите на специалистите:

 За най-малките (до 2-3-годишна възраст) е подходящо зайче.

След 3-годишна възраст детето ще се радва повече на коте или куче.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Любовта

23 септември 2021 г.