Смяна на ролите: как нашите деца ни възпитават

Качествата, които каляваме в процеса на тяхното израстване

Снимка: Shutterstock

Често пъти многодетни майки се шегуват, че с първото бебе стерилизират биберона, при второто просто го изплакват с вода от чешмата, а за да го дадат на третото, трябва да го отнемат от кучето... Какви качества придобиват родителите в процеса на възпитание, обяснява психологът Марина Баулина в сайта family.rambler.ru.

Търпение и стоицизъм

Опитните родители не се нуждаят от време за медитация - те са в състояние да изпаднат в нирвана в онези десет минути, когато бебето се е залисало в игра, и веднага се връщат към реалността, когато къщата на столовете, издигната от малкия строител, заплашва да рухне.

Кой, ако не нашите деца, са ни научили да пишем годишни доклади под „диктовката“ на пискливите диалози на анимационни герои? Или да се наспиваме за четири часа, и да се наяждаме с остатъците от тиквено пюре без сол и захар? Е, не всички родители научават подобни уроци наведнъж. Като много ученици в училище, те имат нужда от многократно повторение.

1. Раздразнението, безпокойството и гнева "стесняват“ съзнанието ни и ни принуждават да се съсредоточаваме само над информацията, която възприемаме в конкретния момент.

Но опитайте се да погледнете отвъд всякакви проблеми, свързани с детето. Например, ако сте загрижени, че то непрекъснато иска да го носят на ръце, представете си какво ли ще бъде след десет години. Така ще осъзнаете, че преувеличавате проблема и съвсем скоро ще пуснете детето, което сега е увиснало на врата ви.

2. Настройте се, че във всяка ситуация е важна причината за това, което се случва, не се ограничавайте само до преценката дали случката е хубава или лоша. Например, ако детето ви къса цветя в парка, това, разбира се, е лошо. Все пак, ако това действие е продиктувано от желанието да ги подари на баба, трябва да кажете на детето със спокоен тон как може да осъществи това желание.

3. Повечето опасности, които грозят малкото дете на всяка крачка, рано или късно заставят възрастния човек да се отнася философски към нещата, които е ценил преди. Например, доскоро счупената ваза можеше да съсипе настроението ви, но сега сте щастливи, че при счупването ѝ детето не се е наранило.

Справедливост

Образованието предполага система от поощрения и наказания, затова, щем – не щем, трябва да мислим за това, как да бъдем справедливи. И само реакцията на детето може да ни упъти дали нашите педагогически експерименти попадат в целта. Неговото възмутено възклицание: "Не е честно!" често кара родителите да коригират своите действия.

Освен това се налага неволно да внимаваме какъв личен пример даваме с поведението си. Затова и когато разхождаме детето, чинно изчакваме на светофара да светне зелено, за да преминем, макар и мислено да броим колко време бихме спестили, ако притичаме на червено, ако бяхме сами.

1. Ако детето се възмущава от несправедливото наказание, попитайте го какъв вид наказание, според него, би бил адекватен на неговото провинение. И не е необходимо да прилагате предложения вариант да му дадете два бонбона, вместо три. Такова обсъждане ще помогне на хлапето да осъзнае вината си, а не да си мисли, че вие сте един тиранин.

2. При избора на наказания и награди, помислете как е реагирал малкият на тях предишен път. Може би това, което си мислите, че ще сработи, вече няма влияние над него.

3. Детското "Не е честно!" кара възрастните да са по-последователни в поведението си. Понякога се налага да потиснат своите първични емоционални реакции, за да постигнат образователен ефект. Например, ако детето е доброволец за почистване на пода, ще трябва да се примирите с мръсните петна и локви, защото важно тук е неговото желание да ви помогне.

Самоанализ

Неприятните мисли за това какъв родител сте, ви връхлитат след раждането. Преди детето да се появи, всички родители са идеални: те са чели много психологически книги, наблюдавали са грешките на другите и, разбира се, знаят как да се държат правилно в тази или онази ситуация. Но детското присъствие, като правило, ще ви наведе на две тъжни заключения:

- Много от книгите са написани сякаш за някои други деца, а при вашите предложените методи не сработват;

- Ако имате повече от едно дете, всеки път трябва да "изобретявате колелото".

И, за съжаление, това колело можете да измислите само вие. Никакъв съвет, бил той на педагог с трийсетгодишен опит, или пък становище на психолог, способен да разплаче Фройд на собствената му психоаналитична кушетка, не може да замени вашата интуиция и желание да бъдете най-добрият родител на своето дете.

Превод: Еми Спасова

Коментари
Последни видеа