Детето посяга към наркотици

Как родителите да открият най-ранните признаци

13 декември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Много често родителите са последните, които разбират, че детето им посяга към наркотици. Те пропускат първите признаци, които издават, че то е тръгнало по кривия път. 
Кои са най-ранни прояви, които те трябва да проследят, разказва Олег Болдирев, научен консултант по програма за алкохолици и наркозависими, пред letidor.ru.

Физиологични признаци

Тялото дава сигнали и издава употребата на наркотици.

 Очите. Употребата на всяка дрога се изписва в очите. Издават я: зачервяването на склерата, нездравият блясък, липсата на светлочувствителност на зениците (те постоянно са разширени или свити).

Нарушен режим на сън. Подрастващият може да не спи с денонощия. В други случаи е извънредно сънлив и вял.

Сривове в работата на организма. Могат да настъпят следните промени – рязка променя в теглото, бледност и сухота на кожата, неприятен мирис от тялото или от устата.

Нарушение на апетита. Резките промени във вкусовите предпочитанията, отказ от храна или прекомерен апетит, силна жажда. Всичко това може да е тревожен сигнал за родителите.

Има и други признаци, на които следва да се обърне внимание. Сред тях са прекомерна активност, отбягване на разговори на темата за наркотиците, забавени реакции, вялост на речта.

Психологични признаци

Затвореност. Често подрастващите, които употребяват наркотици, от страх да не бъдат разобличени, се затварят в себе си и стават необщителни. Те не искат да отговарят дори на обичайни на въпроси: „Как мина деня ти?“ и ,,С какво се занимава днес?“, „С кога се разхожда?„ и т.н.

Промени в настроението. Резки преходи от безразличие към активност, от веселие към униние.

Агресивност. Като правило, тези, които употребяват наркотици, проявяват агресия, не само към околните, но и спрямо предмети и събития. Тийнейджърът може да излезе от кожата си, когато чуе как кучето лае от прозореца или да побеснее, че чашата не е сложена правилно на обичайното ѝ място.

Загуба на интерес към живота. Отказ от любимо хоби, пълна безучастност, загуба на интерес към заниманията в училище, в университета и приятелите – също издават употреба на наркотици.

Грубост към членовете на семейството. Тъй като подрастващият съзнава, че семейството не приема и не одобрява, това че употребата наркотици, той започва да се отнася грубо с тях.

Макар и не съвсем типични са и следните прояви:

- нерешителност

- дълъг престой на улицата

- рязка промяна на намеренията, когато е планирано нещо спешно

- използване на специфичен сленг

- опити да скрие телефонния си чат

- смяна на приятелите – нови и непознати приятели

Или пък , ако откриете в дома си подозрителни предмети за пушене като: алуминиево фолио, празни опаковки от лекарства, запалки, цигари.

Адаптация: Мона Василева

Коментари
Последни видеа