Как да НЕ общувате с тийнейджъри, ако искате да запазите разсъдъка си

Те знаят всяка ваша крачка и… не им пука ни най-малко, убедена е Стефани Калчева

Снимка: Guliver / iStock

Има много начини да се обясни как трябва да се общува с онова митично създание – негово мрънкачество Тийнейджъра, но е по-лесно понякога ясното излагане на ситуации и примери, които влошават положението. Ако по някаква причина имате желание да си вгорчите живота, следвайте стриктно следните съвети:

Дръжте сметка за щяло и нещяло, подрастващите го обожават!

Къде отиваш? С кого ще се виждаш? Какво ще си говорите? Кога ще се прибереш? Кой ти звънна по телефона?  Имаш ли си гадже? Ама така настойчиво питайте, с повдигната вежда и мътен поглед!

И също изберете възможно най-неудобния момент

Примерно малко след сън, когато са кисели и недружелюбни, или точно на вратата, когато закъсняват и последното, което искат, е да попълват анкета. За всеки случай гърмете картечницата от въпроси, без да си поемате въздух, за да не могат да се концентрират върху нито един и да се изнервят.

Изглеждайте подозрителни и ядосани

Така, сякаш не вярвате на нито една тяхна дума, почти на крачка от етапа, в който с перука и слънчеви очила следите отрочето по улиците.

Нарушавайте системно личното им пространство 

Обиск на чанти и джобове, в търсене на запалка или нещо по-лошо – наркотици, любовна бележка или класно със слаба оценка - правете го редовно. Ако ви хванат в крачка, не се оставяйте да ви вменят чувство на вина, а го играйте обидени и излезте с коза „няма да говориш така на майка си/баща си“.

Снимка: Guliver / iStock

Така, първият урок е научен, следва превъплъщението в Критикаря.

Тийновете обожават да бъдат критикувани от родителите си за

- начина, по който изглеждат;

- за безпорядъка в стаята;

- за оценки;

- за несполучлив грим;

- за режима на спане и хранене;

- за езика;

- за музиката, която слушат (едно време какви песни имаше, ехеее, това днешното е като дране по стъкло);

- за поведението, но нека обобщим – за всичко. Винаги има за какво да се хванете.

Дори ако се случи така, че чаршафите са сменени и боклукът е изхвърлен, може да ги нападнете за положението в кухнята, дори да стигнете до въпроса с прозорците.

Ако не са общителни и не излизат, набивайте им канчето редовно с притесненията си, но ако наистина проимат личен и социален живот, ги смъмрете да си стоят по-често вкъщи. Ако твърде много четат и залягат над учебниците им се карайте, че са зубъри, а ако не са помирисвали книга, ги заплашете със заплахата на всички родители – че ще бъдат сервитьори и чистачи до края на живота си.

Сигурно някоя близка приятелка, с която ви сродява невъзможността за адекватен контакт с децата, ще ви посъветва да намерите общ език, да научите пубертетски, така да се каже.

Намерете форум за майки и споделете проблема си и там, запаметете коментарите и ги пуснете в действие.

Тийнейджърите винаги надушват изкуственото държание и не го толерират, но вие не се отказвайте! Преследвайте ги, докато не пречупите духа иму, принудете ги да общуват с вас и после споделете за успеха си във форума.

Купете билети за опера - ето ви съвместно преживяване, което ще ви сплоти! 16-годишните обожават тричасово пеене на непознат за тях език с ретро сюжет. Изобщо има толкова много варианти!

Важното е все пак да започнете отнякъде, още днес, още сега. Съдбата обича смелите, досадните и упоритите!

Стефани Калчева

Снимка: личен архив

Стефани е филолог и човек, който обича да си играе с думите, да открива нови техни значения и книжни вселени. Обожава руска литература, грамофони и джаз.

Коментари
Последни видеа