5 причини за детските лъжи

Кои са най-честите поводи да бягат от истината и какво издават те

Снимка: Guliver / iStock

Приказката за „Лъжливото овчарче“ се разказва в различни варианти на различни езици. Защо? Защото всички деца обичат да послъгват.

Това обикновено са леки разминавания с истината, които обаче не бива да пропускаме без внимание, съветват психолози. Според тях тези малчугани, които често прибягват до лъжи, са неуверени в себе си. Искат да избегнат наказание или да си припишат достойнства, за да се откроят и да излязат едни гърди пред другарчетата си.

Зад детската лъжа обаче често прозират сериозни проблеми, над които американският детски психолог Лоренс Кътнър, автор на 5 книги със съвети за родители, ни приканва да помислим и предлага подход за справяне с проблема.

Страх от наказание

Децата се страхуват да не бъдат наказани. Особено, ако родителите са по-строги и имат нереални и завишени очаквания. Например, ако майката на 5-годишно момиченце очаква, без да го подсеща, то да си сгъва и подрежда дрехите или да вдига масата, след като се е нахранила. И, когато попита малката палавница, дали и свършила всичко това, тя ще отговори „Да“, дори в действителност да е забравила. Така майката остава с впечатление, че детето лъже.

Зад тази лъжа обаче прозира друг проблем – нереалните очаквания на майката. Нейното дете просто опитва да се справи със ситуацията, така както може. И лъжата е неговият начин на адаптация.

Завишена самооценка


Учениците често лъжат, за да изглеждат достойни в очите на приятелите си. Така например, в компания те може да разкажат, че са срещнали рок-звезда, известен спортист или артист, да се похвалят с „имането“ на родителите си, преувеличавайки истината.

Няма нищо тревожно, ако това се случва от време на време. Ако обаче тийнейджърът твърде често прибягва до подобни лъжи, това е сигнал, че наистина е недоволен от себе си.
В подобна ситуация е добре да поговорите и да разберете защо той се чувства така. Възможно е връстниците му да не го уважават, да му се присмиват, да го обиждат. 

Протест

Често детските лъжи са израз на протест срещу ограниченията, които родителите им поставят, и начин да воюват за своята самостоятелност.

Снимка: Guliver / iStock

Във възрастта 10-12 години те смятат, че няма защо да споделят всичко с родителите си.
Затова, ако усетят, че се опитвате да налагате своя авторитет и власт, може да прибегнат и до лъжи.

Да наложат лични граници


С напредване на възрастта детето започва остро да усеща нужда да воюва за своята независимост и за лично пространство. И колкото повече родителите се опитват да го контролират, толкова повече то пробва да се скатава.

Служи си и с лъжи и понякога дори става агресивно. На въпроса: „Къде отиваш сега?“ - отговорът е: „Никъде“. Или „Какво ще правиш“ - „Нищо“ .

 Семейни проблеми

Ако детето често прибягва до лъжи е много вероятно в семейството не всичко да е наред. Особено, ако към лъжите се добави и вандализъм. Ако негова „жертва“ стават членове от семейството, вниманието ни трябва да е повишено.

Това понякога е сигнал за помощ и е много по-ясен отколкото думите. В подобна ситуация попадат често тези, чийто родители са пред развод. Хлапето може да открадне или да съсипе някоя ваша вещ. Това е неговият начин да ви обедини, макар и срещу себе си.

То не може напълно да осъзнае постъпката си, действа инстинктивно, водено от собствените си потребности – да събере мама и татко, макар и временно.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа