Едно от всеки 10 деца не играе навън

Анкета сред френски родители сочи тревожна тенденция

Снимка: Shutterstock

Децата прекарват едва 1 час на ден в игри на открито и само едно от 10 деца играе извън дома. А над 80% от родителите биха искали хлапетата да прекарват повече време на открито, вместо да си стоят вкъщи, сочи мащабно изследване сред 1025 родители за свободното време на френските деца.  

Майките и бащите смятат, че хлапетата не прекарват достатъчно време в игра, и че навремето те са имали много повече възможности за забавление на открито.

През последните години времето за игра навън прогресивно намалява. „Играта е начин детето да учи и то по най-естествен и ефективен начин. Тя има фундаментална роля в развитието и разгръщането на възможностите на детето и е най-мощен стимул в периоди на растеж на мозъка. Но на нея често се гледа от високо, защото изглежда несериозно занимание“, обяснява Сър Кен Робинсън, специалист по проблемите на образованието и персоналното развитие.

Вероятно затова днес има една тревожна тенденция – времето за игри на децата намалява както в училище, така и вкъщи. А от друга страна и родителите нямат възможности да се включат - като 40% от анкетираните признават, че нямат свободно време, за да наблюдават и да участват в игрите на децата на открито, а 22% твърдят, че трудно намират сигурно място, на което децата да могат да играят с връстниците.

Анкетата сочи също, че един голям процент (81%) от хлапетата предпочитат виртуалните спортове, вместо да практикуват реален спорт на открито.
Според психолозите – това, което е тревожно, е нарушеното съотношение между различните форми на игра.

Таблети, компютри и всякакви устройства с екран са отличен източник на знания, но децата имат нужда от различни форми на игра, за да бъдат стимулирани по различен начин както мозъкът, така и тялото. А чрез реалните игри хлапетата опознават по-лесно и се адаптират по-адекватно към обкръжаващата ги действителност.

Източник: parents.fr

 

 

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.