Как да защитим детето от похитители: 7 важни правила

Уроци за родители - за да сте сигурни, че хлапетата са в безопасност

23 Декември 2018 г.
Как да защитим детето от похитители: 7 важни правила

Снимка: Guliver / iStock

Първите самостоятелни стъпки на децата до магазина, до училището, първата игра навън без вашия надзор – ето това са истински изпитания за родителите.

Кой ще се стори подозрителен за вашето дете и кой - "добър чичко"? Как ще се държи хлапето, ако някой се опита да му открадне чантата, или, не дай си боже, да му причини нещо лошо?

Уви, времената не са никак безопасни, но няма смисъл да си спомняме с умиление какво беше някога, когато с приятелчета играехме без страх до 22.00 и повече часа в съседния квартал, когато пътувахме сами през целия град...

Има смисъл да се концентрираме над днешната ситуация, а тя изисква непрекъснато внимание и неотклонно спазване на правила за безопасност. Лия Шарова от family.rambler.ru акцентира на най-важните:

Повече въпроси, отколкото заповедни изречения

Вместо непрестанни инструкции и натяквания какво да НЕ прави детето, по-добре го питайте за това, което го е впечатлило: какво мисли за хората, които срещате по време на разходка - дали някой го е притеснил, с какво и защо. Между другото, 90 процента от децата между първи и четвърти клас вдигат ръка на въпроса "Кой ще помогне на възрастният човек да намери пътя до аптеката?".

Когато чуете какво ще ви каже детето, ако трябва го коригирайте с приятелски тон. Например му обяснете спокойно, че не е редно непознати да търсят помощ от децата, дори възрастните да изглеждат мили, учтиви и добри.

Личен пример

Показвайте как трябва да се постъпва. Колкото и пъти да повторите наставления от рода на „Не говори с непознати“ и „Не отваряй вратата на никого“, те нямат ефект, просто защото съдържат частицата „не“. Всички деца чуват какво не бива да се прави, но на практика никое не знае в какво именно се състои действието на „не“. Ето защо се налага да обясните на детето как точно да отговаря и реагира във всяка ситуация. Например му кажете, че на непознати трябва да казва „Няма да говоря с вас, защото не ви познавам.“ Или да каже „Бързам, мама ме чака“. Или просто да поклати глава, без да спира. Поискайте от хлапето да повтори фразата, за да се убедите, че е в състояние да прекрати всякакъв диалог.

Покажете на какво разстояние е безопасно да стои от непознатите, настоявайте да е наясно кога трябва да избяга; обяснете му какво да казва, ако се звънне на вратата, ако някой търси помощ, ако някой предлага нещо. Нека детето осъзнае правилните действия и тяхната последователност. Направете го под форма на игра, без напрежение и без да го плашите. Отделяйте на темата за безопасност поне няколко минути всяка седмица, за да сте сигурни, че детето ви ще реагира адекватно.

Избягвайте думите "подозрителен човек", "престъпник", "маниак", "побойник".

Повечето децата между 5 и 10 години вярват, че могат да различат лошия от добрия човек. Казват, че престъпниците се обличат в черно и че са зли, защото се влияят от комикси и филми, но в реалния живот те могат да са симпатични и приятелски настроени, така че да не събудят и най-малкото подозрение не само у децата, но и у зрели хора. Обяснете им това, както и фактът, че трябва да имат едно на ум независимо от външния вид на непознатия, който иска нещо от тях.

На обществено място са в безопасност

Важно е децата да са наясно, че докато са на публично място, те са в безопасност. Защото там винаги могат да се разкрещят или да избягат. Бързите крака и силният глас са двете основни техни оръжия - нека децата ви са сигурни, че ако извикат: "Помощ! Аз не познавам този човек!", престъпникът ще избяга. Повечето деца стават жертва на крадци, защото се колебаят да извикат за помощ или да побегнат, затова им обяснете, че ако изпитат съмнение, че някой иска да им причини нещо лошо, имат право да викат, да тичат, да счупят аларма, да помолят за помощ в близкия магазин, или банка, или кафене.

Вашият телефонен номер – наизуст!

Статистиката сочи, че ако детето е между 6 и 8 години, вероятността да не знае вашия телефонен номер наизуст е 90 на сто. Поправете веднага този пропуск – хлапето трябва винаги да може да се свърже с вас, независимо дали самото то носи телефон, или не.

Кого да помоли за помощ

Обяснете му към кои непознати може спокойно да се обърне за помощ, ако прецени, че му е нужна. Майки с деца сред минувачите или служители в магазини, аптеки, кафенета, козметични салони, пазачи на различни институции са хората, които могат да помогнат на детето ви да се избави от хора с лоши намерения. Или в случай, че (се) загубят или им откраднат нещо. Хубаво е да изрепетирате на игра с детето какво точно да каже и направи в подобна ситуация.

Какво да направите вие

- Премахнете всяка лична информация от социалните мрежи: снимки с децата, описания какво обичате да правите, къде мислите да пътувате... Facebook и Twitter са източник на новини и за хора с лоши намерения.

- Предупредете децата, че могат да се доверят и на други хора, освен на вас, например на брат ви, на майка ви, на приятелката ви, на когото още прецените. Нека хлапетата знаят наизуст телефонните номера на тези хора, както и че могат да ги търсят в непредвидени ситуации – ако случайно не могат да се свържат с вас, да речем. Нека знаят, че тези хора могат да ги вземат от училище, когато вие сте възпрепятствани.

- Запознайте децата си с всички хора, които са ви близки, за да изключите варианта някой непознат да се представи пред детето за ваш приятел или колега.

Детето трябва винаги да чувства увереност, че може да се справи с всяка извънредна ситуация и да разчита на вас и вашите близки за подкрепа.

Марина Атанасова

Образование

Без червени химикалки и концентриране върху негативното

Образование

7 правила за безопасност на улицата, на които да научим децата

Заедно

7 изпитани начина да обясним правилата за безопасност

Да поговорим

Железни правила за безопасността на вашето дете

Още от Да поговорим

От вас зависи как правилно да общува по-голямото дете с бебето.

Снимка: Shutterstock

Как да се справите с ревността на детето към новия член в семейството

Момиченце пише писмо на Дядо Коледа. Снимка: Getty

 

Защо Дядо Коледа не може да подари всичко от писмото

Не трябва да ви интересува какво смятат останалите за вас като майка.

Снимка: Shutterstock

8 неща, за които майката никога не трябва да се извинява

Новият епизод от подкаст поредицата на Kaufland България проследява развитието на бебето в шестия месец.

Снимка: Kaufland България

Бебето на шест месеца разпознава своята майка

Замислена жена, гледа през прозореца. Снимка: Getty

Мъжът ми вече не ревнува: дали е спрял да ме обича

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Момиче чете книга. Снимка: Getty 

Заедно

Увереност

От вас зависи как правилно да общува по-голямото дете с бебето.

Снимка: Shutterstock

Момиченце пише писмо на Дядо Коледа. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Момиче чете книга. Снимка: Getty 

Заедно

Увереност

От вас зависи как правилно да общува по-голямото дете с бебето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да се справите с ревността на детето към новия член в семейството

Появата на брат или сестра често не радва мигновено по-големите малчугани

Момиченце пише писмо на Дядо Коледа. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Защо Дядо Коледа не може да подари всичко от писмото

Как да обясним на детето, че добрият старец не е всемогъщ, без да развалим настроението му

Новият епизод от подкаст поредицата на Kaufland България проследява развитието на бебето в шестия месец.

Снимка: Kaufland България

Здраве

Бебето на шест месеца разпознава своята майка

Шестият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети на новите родители за този ключов период на развитие