Нови дебати около детските конкурси за красота

Социалните мрежи се превърнаха в бойно поле

Снимка: Guliver / iStock

Детските конкурси за красота се провеждат отдавна. И през цялото време са критикувани. Неотдавна стана широко обсъждана в социалните мрежи и медиите британката Роксана Мос, която бе облякла дъщерите си с доста разголени рокли с цел да впечатли журито на едно от шоутата.

Малко история

Смята се, че първият конкурс за красота за момичета се е състоял през 1921 г. в един от най-хазартните градове по Източното крайбрежие на Северна Америка – Атлантик Сити. Това не е най-подходящото място за възпитаване на деца: крайбрежната е обсипана с ярко светещи казина, увеселителни заведения, клубове, търговско-развлекателни центрове…

Детският конкурс за красота се провел в един от хотелите, за развлечение на туристите. След няколко години инициативата подели и други големи градове в САЩ.

През 1960 г. започнала епохата на конкурса „The Little Miss America“. Първият се състоял в увеселителния парк Palisades Amusement Park в Ню Джърси, а възрастта на участничките била между 13 и 16 г.

Индустрията за детска красота се превърна в доходен бизнес с многомилиарден оборот. Годишно в света се провеждат около 250 хиляди конкурса за деца на различни теми.

Жертва на славата

През декември 1996 г. се случила трагедия. Била убита 6-годишната кралица на красотата Джонабет Рамзи: ударена по главата и задушена. Случилото се е в щата Колорадо. Убиецът така и не е намерен.

Медиите се изпълват с критики на тема детските конкурси за красота. Според мнозина, Джонабет е загинала, заради сцената.

През 2001 излезе документалният филм „Живите кукли: как от деца правят кралици на красотата“. Лентата имаше няколко номинации за Еми и взе награда в категорията „Изключителна редакторска работа за документален филм“.

Всички на диета

Днес в детските конкурси за красота участват както момичета, така и момчета. Родителите отбелязват положителното влияние на конкурсите върху срамежливи деца, свикнали да се държат за полата на мама. Подготовката за шоуто и ученето на номерата карат детето да се разкрие и да повярва в талантите си. Възможно е, разбира се, деца, чиито старания не са оценени от журито, да получат психологическа травма.


Снимка: Guliver / iStock

След като положат короната на красивата глава, обсипана с накъдрени букли, детето се оказва в центъра на вниманието на медиите и феновете на подобни конкурси. Както и в моделския бизнес, момичетата спазват диета, но за подрастващия организъм ограниченията в храната могат да създадат сериозни проблеми.

Много участници в конкурсите страдат от анорексия и други хранителни нарушения. На фона на постоянната борба със самия себе си е възможно възникването на депресии и други психични отклонения.

Като големите

Детските конкурси за красота постоянно са критикувани за ненатуралния външен вид на участниците: момичетата са с боядисани коси, избелени зъби, имат грим, изкуствен тен, правят си множество други козметични манипулации. В отговор на това е създадена алтернатива на форматите glitz (бляскави), конкурсите natural (естествени), в които гримьорите не злоупотребяват с пудра и сенки.

Всеки конкурс следва собствен сценарий, но обикновено шоуто се открива със запознаване с участничките. Момичетата се представят на публиката, като дефилират в костюми, маски, бански, вечерни рокли, исторически костюми и така нататък.

Косите им стават сухи, заради прическите и затова ги водят при коафьори, които им правят лечебни овлажняващи маски и други козметични процедури.

Момчетата много месеци тренират вкъщи с персонален треньор. Учат ги да танцуват, да ходят по сцената и подиума, да запазват спокойствие и присъствие на духа.

Оригинална проява

Скандалът около морала в детските шоута и споровете за външния вид, допустим за момичета, не престават и днес.

29-годишната Роксана Мос мечтае да превърне своите млади дъщери в съвременни принцеси. Десетгодишните близначки вече професионално ползват грим и една на друга си къдрят косите. Стела и Стар излизат на сцената в костюми на мажоретки или танцьорки, по пера и бикини. Когато момичетата от британското графство Хемпшир за пореден път се появиха пред публика в изрязано трико, обществеността изрази недоволство.  


Веднъж им облякох костюм в стил Мадона и всички казаха, че това е просто недопустимо. Но, за да направиш впечатление на съдиите, трябва оригиналност. Вече всичко е изпробвано, затова трябва да се търсят нови идеи, по-ефективни“, казва Роксана.

Поредният скандал

Това се случи скоро с жителка на британското графство Йоркшир 28-годишната Сами Башел. Социалните мрежи я засипаха с критики, че е използвала върху 3-годишната си дъщеря Хайли Мей спрей за тен, гримирала я силно и й лакирала ноктите. Самата Башел участва в тв предаването „This Morning“, за да се оправдава. По думите й, няма нищо укорително в участието в конкурси за красота. Тя каза, че годишно харчи около 5000 британски лири за подготовка и участие в шоута, а дъщеря й носи дрехи само на известни дизайнери. Но социалните мрежи останаха непреклонни в критиките си и Сами Башел е обвинявана в егоизъм, липса на вкус и жестоко отношение към детето.

Източник: lenta.ru, превод Надя Горанова

 

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.