Мълчаливите също имат идеи

Подминаването им не е добра идея, защото могат да бъдат много полезни

14 Април 2023 г.
Мълчаливите също имат идеи

Мълчалива жена. Снимка: Shutterstock

Може би сте забелязали това по време на срещи за брейнсторминг - някои членове на вашия екип са готови да представят и отхвърлят идеи и потенциални решения напред-назад, докато групата работи заедно. Други членове обаче остават тихи и замислени. Те не споделят идеите си или пък изглеждат така, сякаш изобщо нямат такива.

Един приятел на име Джон наскоро говори с мен точно за този проблем. Като ръководител на екип в голяма компания за полупроводници в САЩ, той и неговият екип отговарят за ефективното тестване на нови продукти. Екипът провежда редовни срещи за брейнсторминг, на които анализира свършената работа и обсъждат как да се справят по-добре със следващия проект. Джон очаква всеки член на екипа да сподели мислите си и да допринесе с нови идеи по време на тези срещи. Но един служител обикновено мълчи през цялото време. Той знае, че тя има идеи, с които да допринесе, но изглежда не може да я накара да ги разкаже по време на срещата.

Това може да е често срещан проблем за по-интровертно настроените хора, които често получават лоша репутация на работното място поради своето мълчание

Според данни от изследване на Myers Briggs Type Indicator, 92% от интровертите дори се чувстват притиснати да се държат по по-екстровертен начин на работа. И защо не биха подхождали по този начин? Модерната офис среда е създадена, за да бъде особено удобна за екстровертите с отворени офис пространства и много възможности за непринуден разговор и групова работа. Харизмата, високата енергия и социалните умения се възнаграждават, като екстровертите често биват избирани пред интровертите. Те имат 25% по-голям шанс да бъдат на по-добре платена работа и да получат най-високи позиции от интровертите. Това е въпреки факта, че една трета до половината от населението на света са интроверти и много проучвания показват, че интровертите често стават по-добри лидери поради своите дълбоки мисловни способности, умения за слушане и креативност.

Подминаването на интровертите във вашия екип не е решението. Вместо това има начини да ангажирате тези по-тихи членове. Като намерите идеалния начин да работите с тях, вие ще откриете златна мина от добре обмислени и креативни идеи, които са дори по-дълбоки и по-развити от това, което получавате при традиционните брейнсторминг сесии. Ето четири начина да извлечете страхотни идеи от интровертите във вашия екип:

Дайте им конкретика

Интровертите обичат детайлите. Те искат да знаят всичко, което можете да споделите с тях за дадения проблем – неговите причини и въздействието му върху бизнеса и вашите клиенти. Кажете им повече за вида решение, което търсите. Дайте им подробности кога и къде искате да дават идеи. Колкото повече информация можете да дадете на един интроверт, толкова по-добре. Те могат лесно да приемат големи количества данни, да ги обработват и да създават проницателни идеи и решения, за да придвижат вашата организация напред - стига да ги подготвите със спецификата.

Дайте им време

Като дълбоки мислители, интровертите във вашия екип обикновено са доволни, когато получават допълнително време за обработка и анализ на проблем. Ако имате лукса да им отделите повече време, винаги го правете. Ако знаете, че ще насрочите сесия за брейнсторминг за целия екип, уведомете дълбокомислещите ден-два предварително. Ако това не е възможно, вместо това ги помолете да представят идеите си няколко дни по-късно, вместо да ги поставяте под натиск по време на срещата. Това ще намали напрежението и ще им позволи да дадат най-доброто от себе си, за да измислят креативни идеи за решение. Може дори да откриете, че ако позволите на всички в екипа, включително екстровертите, шанса да се върнат няколко дни по-късно с допълнителни идеи, след като сте чули мислите на другите, представените решения ще бъдат още по-добри.

Продължението четете в Мениджър Нюз

Още от Да поговорим

Истериите носят и ползи. Снимка: Shutterstock

Детските истерии са полезни

Мъж слага брачна халка на любимата си. Снимка: Getty

 

5 причини, които ни тласкат към брак

Децата интроверти живеят в свой свят.

Снимка: Shutterstock

8 знака, че детето ви е интроверт

Котки, които се дебнат. Снимка: Getty

Пасивната агресия може да бъде спряна с една фраза

Да живееш сам всъщност изобщо не е толкова лошо.

Снимка: Shutterstock

Предимствата да живееш сам

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Истериите носят и ползи. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Детските истерии са полезни

10 доказателства, които ще ви успокоят

Селин Дион. Снимка: Instagram

Заедно

Селин Дион се снима с Мик Джагър и с тримата си сина

След концерт на Rolling Stones певицата пусна кадър с Рене-Чарлз и 13-годишните близнаци Нелсън и Еди

Мъж слага брачна халка на любимата си. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

5 причини, които ни тласкат към брак

Не става дума само за любов – понякога се поддаваме на навик, натиск от общество, изгода ...

Отличен успех. Снимка: Getty

 

Образование

Да си най-добрият не винаги е печеливша опция

Кога преследването на идеала носи щастие

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

 

Котки, които се дебнат. Снимка: Getty

Хълцането на бебето притеснява сериозно родителите.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да спрем хълцането на бебето

И колко тревожно може да бъде това

Момиче яде разнообразни храни. Снимка: Getty

Хранене

Ям, когато съм в стрес: грешният модел, който родителите насаждат

Какви проблеми се крият зад този „апетит“ на тийнейджъра и как да ги избегнем