Гледайте снимки на паяк, за да се излекувате от фобията

Шведски учени с нов подход към обсебващия страх

Снимка: Shutterstock

Страхът от паяци – арахнофобия, е един от най-силните. Той обсебва възрастни и деца. Може да се освободите от него лесно, като ги наблюдавате и се срещнете „очи в очи“ със страховете си, съветват шведски учени. И предупреждават, че това трябва да стане бавно, упорито и на етапи. Проучването им е публикувано в сп. Science daily.

Терапията на учените от университета в Упсала отключва блокажи в мозъка. Единственото изискване е да не се бърза, а прогресивно и на етапи да се „срещаме“ с членестоногите, за да позволим на съзнанието да разруши негативните спомени, които подхранват страховете ни.

За нуждите на проучването доброволци, които изпитвали неистов страх от паяци, гледали първо техни снимки. Така амигдалата – зона в мозъка, която отговаря за страховете и тревожността, била относително спокойна, установили учените.

Първата среща със снимките на паяци траела 10 минути, на следващият ден времето се удължавало. И активността на амигдалата постепенно намалявала, установило проучването. Според изследователите, събуждането на спомените, свързани с травматични събития, може да помогне за намаляване на страховете, които тези спомени са предизвикали.
Това е и целта на новата терапия.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.