11 съвета към бременната зад волана

Прости, но ефективни начини, с които да преодолее страха от шофиране

Снимка: Guliver / iStock

Имате шофьорска книжка, но сте бременна и в мислите ви нахлуват какви ли не страхове за опасни положениия на пътя. Сядате на шофьорското място и осъзнаване, че всъщност ужасно много ви се иска да сте на съседната седалка. Неспирният поток от коли по улиците ви паникьосва. Страхът се засилва и решавате, че е по-добре да тръгнете пеша или с трамвая. Ако това ви е познато, имате нужда от съветите на психолога и психотерапевт Олеся Фоминих пред parents.ru. За повече увереност по време на път, когато карате вие..

Първо анализирайте причините за своите страхове.

Най-често срещаните са страх от несправяне добре като водач на автомобил – че не знаете всички правила и знаци, че може да ви се подиграват други шофьори, че друг водач или пешеходец ще наруши правилата и ще предизвика пътно произшествие с ваше участие. И, естествено, че може нещо да се случи на бебето ви.

Когато инструкторът е седял до вас, всичко е изглеждало лесно, но ако сте натрупали негативни впечатления от движението по пътищата, ако сте виждали катастрофа или, не дай си боже, сте претърпери ПТП, страхът да шофирате е съвсем логичен.

Така или иначе, в неговата основа стои психологическо състояние, с което можете да се справите.

Практика и пак практика

Опитните шофьори съветват да сядате зад волана винаги, когато трябва да отидете някъде – дори да е до близкия магазин за хляб. В началото предпочитайте познатите маршрути, защото ще свикнете с кормуването по-бързо. Когато шофирате често, у нас бързо се оформя двигателна памет и умения да управлявате, така ще влезете бързо в час как да реагирате по-добре в различни ситуации. Кратките „кръгчета“ с колата ще затвърдят шофьорските ви начини и увереността в себе си.

Отстранете изнервящите фактори

Преди всичко се избавете от критиките на вашите спътници, независимо дали е партньорът ви, родителите или приятели. Освен това се опитайте да не се дразните и се въздържайте да крещите на другите шофьори и пешеходци, дори да са направили нарушение. С крясъци само ще увеличите нервното напрежение, то крие риск от грешки зад волана, а те пък водят до силен стрес и проблемни ситуации на пътя.

Регулирайте дишането си

Страхът предизвиква учестено и нервно дишане. Когато шофирате и сте уплашени, е много важно да регулирате правилно дишането си. Това се учи. Започнете да дишате бавно, дълбоко и ритмично още преди да влезете в автомобила. Издишайте по-бавно, отколкото вдишвате. Тази практика може да ви избави лесно от чувството на паника, а и този навик е полезен за бъдещите майки.

Внимателно изберете маршрута 

Ако имате малък или почти никакъв опит в шофирането, избирайте маршрути със слаб трафик – може така пътят да е по-дълъг, но ще бъде по-надежден. Ще наберете повече опит, вместо да въртите безпомощно из центъра, и ще можете спокойно да преценявате ситуацията на пътя. Много скоро страхът ще изчезне и ще остане удоволствието от пътуването.

Поставете знак на колата, че сте млад шофьор

Това е важна информация за останалите водачи - те автоматично ще увеличават дистанцията от вашия автомобил и ще предвиждат възможни грешни маневри, които евентуално бихте направили. Знакът „млад шофьор“ ще ви пази от аварии. Подобни знаци снижават нивото на ПТП с десет и повече процента, сочи статистиката.


Не се поддавайте на провокации

Те не са рядкост на пътя. Много шофьори провокират - да увеличите скоростта, да задминете, но от вас зависи да запазите хладнокръвие, да не реагирате, а да съблюдавате внимателно правилата на движение. Старайте се да се отдалечите от тези, които карат лудешки – те се виждат отдалеч.

И още: ако ви спрат органите на КАТ, бъдете вежливи, спокойни и винаги четете внимателно документите, които ви представят.

Методът на визуализация

Става дума за метод на самовнуиение, който позволява мислено да се настроите за правилно и уверено шофиране. Концентрирайте се над тези моменти, в които сте се справяли перфектно зад волана, фиксирайте този образ в съзнанието си и уверявам ви – пред него страховете ви ще изчезнат.

Помощ от приятел

Ако все пак всичко дотук не ви помага да се избавите от страховете си, обърнете се към ваши близки опитни шофьори. Много често присъствието на такъв човек помага да утвърдите добри свои шофьорски умения, затова помолете някой приятел да се повози с вас, докато добиете увереност.

Сприятелете се с автомобила си

Нека това не ви звучи странно – разучете всичко около механиката, разположението на различните уреди, постойте зад волана, в купето, почувствайте колата. Пробвайте да разглобите и сглобите отново нещо по нея, да долеете масло, да почистите някоя автомобилна част и т. н. С тези съвсем обикновени движения тя вече няма да ви изглежда чужда и опасна.

Снимка: Guliver / iStock

Осъзнайте проблема

Осъзнавайки причинителя на вашия страх от шофиране, можете да намерите най-добрия начин да неутрализирате това чувство за себе си. Ако все пак не успявате и не успявате да се отърсите от него, обърнете се към психолог. Но ако приложите тези съвети на практика, всичко ще бъде наред.

Лек път!

 

Коментари
Последни видеа

Без любов

22 ноември 2019 г.