9 най-странни теста за бременност в човешката история

Плюс нестандартната идея на IKEA бременни клиентки да пишкат върху рекламата ѝ

Илюстрация: Guliver / iStock

Семейното щастие и домашните радости преди време вдъхновиха дизайнерите от IKEA за изненадваща и оригинална идея - да пуснат „тест за бременност“ в рекламната си брошура.

Компанията предложи на бременните си клиентки нещо нечувано - да се изпишкат върху ивица в брошурата. Буквално. И да я занесат в магазина, ако тестът е положителен, за да получат отстъпка за един от продуктите ѝ - стилно бебешко креватче.

Снимка: Adweek

"Вероятно има някои странни неща, които хората биха направили за добра отстъпка, но това определено е нещо ново", коментираха тогава авторите на Entrepreneur. 

"Ивицата на теста за бременност беше използвана за стартова точка - тя разчита на антитела, които увиват хормона на бременността hCG, от което възниква цветова промяна. За мащабиране и адаптиране на процеса към физическия формат на принтираната реклама, Mercene Labs използва своя опит в разработването на активни материали за повърхности за микрофлуиди и медицинска диагностика...

Техническият напредък, постигнат по време на изработването на тази кампания, има потенциал да подобри медицинската диагностика", коментират от агенцията автор на кампанията Åkestam Holst.

Всичко това, освен, че ни удиви, провокира съставянето на списък с различни странни тестове и гадания за бременност, които са напътствали жените през вековете.

Снимка: Guliver / iStock

1. Пшеница и ечемик

Този тест е много точен и прилича на съвременните методи зап откриване на бременността: жената взема две торбички – едната, пълна с пшеница, а другата - с ечемик, и пишка върху тях всеки ден. Ако растенията в торбичките започнат да прорастват, значи жената е бременна, и обратното.

Този тест определя и пола на детето: ако пшеницата прорасне по-висока от ечемика, ще се роди момче, а ако ечемикът израсте повече от пшеницата, значи се чака момиченце. 

2. Жаби и мишки

Снимка: Shutterstock

В началото на XX в. – само преди стотина години, за да установят наличието на бременност, са прибягвали до жесток, но ефективен метод - инжектирали урина от жената в живи жаби или мишки, и са наблюдавали реакцията им, тъй като хормоните на бременни жени, когато се вливат в кръвта на животното, причиняват силни реакции и дават точен отговор.

3. Тестът с ключа

Той е описан в сборник с френски средновековни поверия от XV в.: жената поставя железен ключ в малък съд и пишка в съда, докато ключът се покрие напълно с течност.

Снимка: Shutterstock

След няколко часа се гледа дали по ключа има някакви видими промени – ако да, ще има бебе.

4. Предсказание с лук

Снимка: Shutterstock

Древните гърци са вярвали, че луковицата може да „провери“ дали жената е бременна, ако се постави близо до влагалището и се спи една нощ с нея. Ако на сутринта устата ѝ мирише на лук, няма бременност, ако обаче жената се събуди без дъх на лук, означава, че чака дете.

5. В добавка с вино

Снимка: Shutterstock

Една от най-използваните проверки за това дали има наличие на бременност в Средновековието била към купичка с урина да се добави червено вино. Ако урината се оцвети в ярко червено, ясно – жената е „в положение“.

6. Опасният тест с белина

Наистина е много опасен и силно препоръчваме никога да не го провеждате! Експериментът е следният: смесва се урината на жената с белина и ако възникне химическа реакция и се образува пяна, значи има бременност, а ако нищо не се случи – няма..

Сместа е особено опасна, защото урината съдържа хормон, който, в съприкосновение с белина, дава ефект на сълзотворен газ и може да навреди на здравето.

7. Захарта не е само за ядене

Снимка: Shutterstock

Това е глупав, но безвреден тест, при който се пишка в съд, в който има няколко лъжички захар. Твърди се, че урината на бременната няма да разтвори захарта, а ще я превърне в дребни камъчета, а пък ако захарта се разтвори в течността, значи няма шанс жената да е бременна.

8. Тестът с листа от глухарче

Не пъпките, а листата от глухарче ще определят дали ще има нов член на семейството. Пак както и при останалите тестове – пишка се върху листата и ако нищо по тях не се промени, няма бременност, но ако по листата се появят червени пъпчици, честито!

9. Очите показват по-ясно от всичко

Снимка: Shutterstock

През XVI век някой си д-р Жак Гилемо е твърдял, че няма никаква нужда да се анализира урината на жената, и че е измислил най-точния начин да се предскаже бременността – като погледнете в очите жената.

Той твърдял, че още през втория месец на бременността очите на една жена се променят по такъв начин, че я издават и опитен лекар може да прецени със сигурност какво е състоянието ѝ.

Марина Атанасова по материали на detstrana.ru

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.