Бременната на път

5 съвета – самолет, кола, ваксини, багаж

Снимка: Guliver / iStock

Началото на бременността е  най-благоприятното време за пътуване. Самочувствието на бъдещата майка е високо – сутрешното гадене и дискомфорт след втория-третия триместър са преминали  (вероятно). Тя не е наддала на килограми и  коремът не затруднява движенията ѝ. Затова има шанс да се наслади на пътешествието.

С напредване на бременността рисковете раждането да се случи на път се увеличават. Затова лекарите съветват бъдещите майки да ограничат пътуванията след 37 гестационна седмица.

Самолет

Най-комфортно пътуване предлага самолетът – не само, защото бързо придвижва на големи разстояния. Повечето авиокомпании имат лимит – до кой месец на бременността приемат на борда бъдещи майки.
Най-либерални са „Аерофлот“ - до 36 гестационна седмица. British Airways – до 28 , а от 28-ата до 36-ата - само с писмено разрешение от лекуващия лекар.
“България ер“ иска всяка жена до 34 гестационна седмица да попълни декларация, че компанията не носи отговорност в случай на инцидент. 
И понеже условията, които всяка компания поставя, са различни, информирайте се преди полета. Така и така декларациите се попълват непосредствено преди път. 

 С широки дрехи, удобни ниски обувки сте готова за пътешествие.
Не забравяйте по време на полета да пиете обилно вода, ограничете  кафето и кофеинови напитки и се опитайте да не стоите само на стола – правете малки разходки из салона на всеки 15-20 минути.

С кола 
Ако планирате пътешествие с кола до морето, сложете 2 часа в плюс в „разписанието“ си, за да спирате по-често от обичайното. Налага се почивка на всеки 2 часа по 20 минути разходка.
Постоянните вибрации при пътуване с кола може да причинят леки контракции на матката. Затова е добре в седнало положение гърбът да е леко отпуснат назад.

Вирусите 

Епидемията Зика стихва, но тези райони определено не са безопасни за бременните. Комарите разнасят и други опасни зарази – малария, чиконгуня, жълта треска.
Затова лекарите съветват през тези девет месеца временно да забравите екзотичните дестинации.
За много райони ваксините не са задължителни, а препоръчителни. И, ако престоят е в хотел, а районът относително безопасен, опасността е  по-малка. Заслужава ли да се поеме, решавате вие и вашият лекар. 

Куфарът 

Едва ли ще пропуснете най-необходимите дрехи, ще сложите и новата рокля – вероятно.
Не забравяйте да сложите в куфара  здравната осигуровка, а за Европа – здраво-осигурителната европейска карта. Подгответе я поне 15 дни преди планираното пътешествие. Ще е от полза, ако се наложи да потърсите медицинска помощ зад граница както и за евентуална хоспитализация. Не забравяйте и обменната си карта на бременна.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа