ІІ-и месец от бременността – бебето започва своя път

Какво да очаквате и как да се подготвите

Снимка: pixabay.com

Бременността е потвърдена, вероятно вече сте получили първите съвети от лекаря. Нека сега да разберем какво се случва и с майката, и с бебето през втория месец от зачатието.

Бебето

Още през втория месец започва формирането на носа и горната устна. Само след няколко дни плацентата напълно започва да изпълнява функцията си на свързващо звено между майката и детето. Образува се най-важният орган на имунната система – тимусната жлеза, която, според учените, осъществява надзора над развиващите се клетки на бебето. Сърцето става четирикамерно, в него се появяват прегради и големи кръвоносни съдове.

С бурни темпове върви развитието на мозъка. Дори и на ехографа още нищо да не се вижда, половата принадлежност може да бъде идентифицирана: под влиянието на гените в У-хромозомата при момченцата се формират тестикули и започват да произвеждат тестостерон. Продължава изграждането на лицето, както и развитието на вътрешните органи, особено интензивно на черния дроб – основният кръвотворен орган на бебето. Ръст бележи и развитието на мускулите по ръцете и краката. Ембрионът вече може да се движи, макар и хаотично, тъй като координаторът на движенията – мозъкът – още не е съзрял. Бъдещото бебе вече е дълго към 3 см.

Психология и здраве

Субективните признаци на бременността през втория месец стават все по-изразени. Хормоналният баланс в майката се променя: вдига се нивото на естрогена и прогестерона, интензивно работят надбъбречните жлези. Жените с андрогинно телосложение - с по-голямо окосмяване на тялото, трябва да се изследват по-рано, тъй като  интензивно произвеждат и мъжки хормони, което влияе негативно на развитието на ембриона.

Има и още един немаловажен момент, през който ще премине тялото ви около седмата седмица: жълтото тяло ще угасне и неговите функции в идеалния вариант трябва да се поемат от плацентата. Ако условията по нейното формиране са нарушени, ще следва спад в производството на хормони. Затова решаването на проблеми като нередовен месечен цикъл, възпалителни заболявания на половите органи, проблеми с матката, трябва да случи преди забременяването.

Пазете се от простудни заболявания по време на бременността. Най-важното е да запазите спокойствие и да се доверите на лекаря, който сте избрали. Колкото повече положителни емоции имате, толкова по-добре ще се чувства и бебето.


Анализи и изследвания
Обикновено при всяко посещение при гинеколога се вземат нови изследвания на кръв и урина. Освен това акушерката ще проверява теглото ви и кръвното налягане. Ако се налага, лекарят ще ви даде направления за следните анализи и изследвания:

  • консултация с ендокринолог, офтамолог и стоматолог;
  • цитонамазка, изследване на кръвта за ХИВ и Васерман;
  • анализ на урината за изследване на хорионичен хормон, за да се изясни благоприятно ли протича бременността;
  • анализ на резус-фактора, ако вие имате резус- отрицателна кръв, а мъжът ви – резус-положителна.

Красота

Красотата е относително понятие. Някои модели ни се натрапват от рекламите, други – от обкръжението ни, трети са нашите собствени предпочитания. Все още привиквате към отражението си в огледалото и се разстройвате при вида на каквото и да е несъответствие с това, което сте гледали дълго време.

Бъдещата майка трябва да се подготви за това, че промените във външния вид са неизбежни. При някои са по-силно изразени, при други – едва забележими. Хормоналните нарушения е възможно да предизвикат отоци или появата на пигментни петна. Не е изключено развитието или прогресирането на варикозни болести. Запек, киселини, растройства в храносмилането, периодично главоболие и виене на свят също дават своята лепта към недоволната от външния си вид жена. Обаче всичко не е чак толкова страшно, колкото изглежда.

Първо, не всички проблеми възникват едновременно. Второ, възможно е и изобщо да не ви сполети нищо от гореизброеното. И, трето, повечето бременни не се интересуват от външните проявления, усещайки емоционален подем. Така мъдрата природа се е погрижила за това бъдещата майка с радост да очаква появата на своето бебе.

Източник: letidor.ru

Превод: Еми Спасова

Коментари
Последни видеа