Какво представляват контракциите

Със сигурност ще ги познаете, но обясняваме подробно

Снимка: Guliver / iStock

Колкото повече наближава терминът, толкова по-нащрек ще сте за започването на контракциите, но какво представляват те? Според специалистите не е лесно да се определи с точност.

„Много е трудно да се опише какво точно усещат жените при контракциите”, казва д-р Пол дю Трейл, директор на майчино и детско здраве в болница Туро в Ню Орлеанс.

„При всяка жена е различно, затова не може да се каже как ще ги почувствате.”

Все пак, има няколко признака, по които да разпознаете, че това, което изпитвате, всъщност са контракции.

Може да ги усетите като менструални крампи. Много тежки менструални крампи. Или поне това е най-разпространеното описание. „Започват като менструални болки и спазмите прогресивно стават все по-тежки и по-тежки”, казва д-р дю Тейл.

Може да почувствате, че матката ви се стяга. Силните контракции спомагат бебето да бъде избутано в подходяща позиция, а оттам и навън, така че може да почувствате как мускулите около матката ви се втвърдяват и свиват. „Контракцията всъщност е една голяма мускулна крампа, тъй като се съкръщава цялата матка”, казва д-р Барт Пътърман, акушер-гинеколог в Тексас.

„Подобен дискомфорт може да изпитате навсякъде, където се съкръщава мускул.” Така че може да е в корема ви, встрани – отляво или отдясно, или дори на гърба.

Може да са като болки от газове. Силна болка като при газове е често сравнение, което използват много майки.

Ако имате такава и тя не се успокоява след посещение на тоалетната, това може да означава, че сте с контракции.

Може да се проявят като болки в гърба. Ако бебето ви е с лицето нагоре, когато навлиза в родовия канал, натискът от черепа му върху нервите на гърба ви може да доведе до доста силна болка.

„Може да почувствате стягане и крампи заедно с болката”, казва д-р Пътърман. „Може да е заради позицията на бебето или просто заради начина, по който майката възприема болката.”

Сигурен признак, че става дума за контракции, е промяната в интензитета. Ако все още не сте съвсем сигурни дали бебето наистина е на път, проследете силата на контракциите.

„Ако не си отиват и първоначално започват на по-големи интервали, които стават по-къси, а самите контракции – по-дълги и силни, това е то”, казва д-р Пътърман. И това значи, че вече сте готови да посрещнете малкото си на този свят.

Източник: parents.com

Коментари
Последни видеа