Най-причудливите сънища, които бременните сънуват

Какво означават виденията на бъдещите майки - примери и обяснения

Илюстрация: Guliver / iStock

Красиви, страшни, загадъчни - извънредно причудливи са сънищата на всяка бъдеща майка. Реални или фантастични, те отразяват мислите ѝ или неща, които са се случили наяве, и могат да намерят съвсем логични обяснения.

По време на сън мозъкът преработва огромно количество най-разнообразна информация. В резултат на това се проясняват някои желания и опасения, отсейват се случайни, несъществени събития и случки, а важни, първични чувства излизат на преден план и понякога чрез съня се стига до сериозни решения.

Преживяванията на сън на това, което трябва да се случи, подготвят човек по-добре за промените, които скоро ще трябва да посрещне, пише parents.ru.

Даже непонятните или фантастични сънувани събития съпровождат естествени и пълноценни емоции. Нашите сълзи, смях и удивление са също толкова искрени, както и в живота. Освен това, преживявайки в съня си страхове и обиди, човек се освобождава от тези чувства, които биха могли да бъдат прекалено разтърсващи наяве.

В съня си вършим важна работа, необходима за решаването на различни житейски задачи. И когато тази работа се свърши успешно, запазваме съвсем смътен спомен за приятен или неспокоен сън.

Но ако на сутринта помним съня си в детайли и продължаваме да мислим за него, анализирайки виденията си, тогава тази работа не е била завършена и има какво още да разберем, преживеем и осмислим.

Напълно нормално е по време на бременност жените да сънуват неща, които се отнасят до раждането  – вълнува ги всичко неопределено, което ще се случи в близко бъдеще

Валсът на цветята

Рисунка: Стела Тасева, 4,5 г.

„Този сън ми се присъни няколко пъти поред и приличаше на анимация. Разхождах се в поле, обсипано с цветя. Наоколо – десетки маргаритки и макове. От аромата им ми се замая главата. Чувствах, че цветята се смеят, първо тихо и недоловимо, после много силно и радостно. Започнах да се въртя, цветята танцуваха около мен и смехът им се превърна в малко човече..."

Люба, 25 г.

„Бях в стаята и подреждах детски дрехи. Вратата се отвори, влезе майка ми, а в ръцете си носеше пакет и ме гледаше странно. Протегна пакета към мен, разбрах, че това е моето дете и започнах да го разопаковам. Когато го разтворих, видях не розово бебе, а сиво мъхесто магаренце.

Много му се зарадвах, въобще не се учудих, сякаш така трябва да бъде. Само си мислех, че ще е трудно да му обличам камизолки. А после, на сутринта, когато се събудих и си спомних този сън, се изплаших. Значи ли това, че с бебето ми нещо не е наред?“

Сънища, в които вместо очарователно ангелче в пелените се оказва зверче, играчка, старец, се присънват много често на бременните.

Разбира с, роденото бебе ще се различава от образа, който вече се е формирал в съзнанието на майката и е особено важно да го приемем именно такова, каквото е, даже ако примерно сме очаквали момче, а се е родило момиче, даже да не е толкова красиво, колкото сме си мислели. Виждайки на сън неправдоподобен образ на бъдещото си дете, несъзнателно вършим важна работа за неговото приемане: „Каквото и да е бебето, ще го обичам и ще се грижа за него.“

Ако в съня си жената се опитва да избяга от образа на детето, което си представя, това може да отразява безпокойството ѝ дали ще може да споделя отговорността с бащата на бебето и дали ще получи подкрепа от собствените си родители.

Много често в сънищата на бъдещите майки се появяват странни образи, породени от страха от раждането, от тревоги за собственото здраве, външния вид, отношенията с мъжа и и с другите мъже.

„Бях облечена в нова рокля, коятао много ми отиваше и изведнъж до мнен се озова някаква странна жена в цветни парцали и започна да ражда… Опитах се да се обърна и да не я гледам, но не успях и най-много се притеснявах за моята красива рокля…“

Неприятните картини с раждане, явяващи се в съня, са отражение на страха от него. Преживявайки това чувство насън, можете да се освободите от притесненията, които изпитвате наяве, и да се подготвите за онова, което ви очаква.

„Гласът“ на тялото

Промените с женското тяло по време на бременността могат да се отразят на съдържанието на сънищата. Те обикновено стават по-ярки, пълни с реалистични образи, но каква е тяхната задача?

Да ви запознаят с вашето ново тяло и да ви научат да го управлявате по-добре.

„Бременна съм за първи път, на 36 години съм и много се страхувам от раждането. Навярно затова всичките ми сънища са пропити с тези страхове. 

Илюстрация: Shutterstock 

Веднъж ми се присъни, че се разхождам по сенчеста алея и изведнъж под едно дърво забелязвам голяма птица. Тя разтвори криле, сякаш за да привлече вниманието ми, и ме попита защо коремът ми е толкова голям.

Каза ми: „Поучи се от мен – винаги, когато ми се прииска да си имам бебе, си снасям яйца и ги мътя“ Помня, че в съня си бях много възхитена от съвета на птицата и се успокоих, защото реших да я послушам“

Наталия, 36 г.

„Вървях насън през гора, наоколо летяха много птички и големи красиви пеперуди и почувствах, че всичко това съм аз. Можех да летя, да мърдам крила, да чуруликам и всичко беше чудесно. Когато се събудих, усещах такава сила и радост, както никога по-рано.“

Илюстрация: Shutterstock ​

Морето, в чиито води можете да се потопите и да се слеете с ритмичния прибой на вълните, полетите в небето сред слънчеви облаци – всичко това дава сили и чувство за пълнота, толкова необходимо за общуването с новороденото.

Сливането с природата, превръщането в дърво, в река, помага на жената да осъзнае своята природна същност.

Понякога „природните“ сънища не са толкова привлекателни и вместо красиви пеперуди може да „видите“ насън огромни вълни, изригващи вулкани, кипяща лава…

Едно от обясненията е, че ни се присънват смътни представи и спомени за собственото ни раждане, които помагат да се сближим с още нероденото си дете.

Голямо момиче

„Присъни ми се, че лежа на легло, около мен тичат непознати хора, вероятно лекари, и говорят за раждане, за бебе, но не ми обръщат никакво внимание. После вземат моето дете и го носят в друга стая. Виждам как те го дават на някаква жена, детето ѝ се смее, всички я поздравяват, а аз оставам сама.

Жената бавно се обръща и разпознавам моята майка. Тя ме гледа тържествуващо, прегръща бебето и си тръгва. Аз крещя на лекарите, че това е моето дете, а не нейното, но никой не ме чува и разбирам, че съм съвсем малко момиче и съм съвсем сама.“

Не е чудно, че такъв сън спохожда жена, която е свикнала да мисли за себе си като за малко, неопитно момиче в сравнение със силната си и авторитетна майка. Обикновено в такива семейства скоро след раждането ролята на майката поема новата баба, докато младата майка се възстановява.

„Моят сън започна така: вървя по мост над железопътни релси и бутам бебешка количка с дете, количката върви много бързо и ми се струва, че всеки момент ще падне долу. Изплаших се, а после иззвъня будилникът и ме спаси.“

Жана, 37 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Доста често в сънищата на бременните се съдържа чувство на вина за някакви техни постъпки, които несъзнателно свързват с раждането.

„Държа бебе на ръце, но то започва да се върти, да се дърпа и пада на земята. Разбирам, че го губя, опитвам се да го задържа, плача, но оставам с празни ръце.“

Този сън се присънва на жена, чиято предишна бременност не е завършила с раждане. Сега ѝ е нужно да се освободи от огромната вина, която изпитва и ръцете, изтърваващи бебето на земята, олицетворяват раздялата с миналата печална ситуация, и заедно с това напомнят, че детето е най-голямата ценност, която трябва да се пази.

Образът на бъдещия татко

Независимо, че в наши дни много мъже са готови да споделят с жена си мъките и радостите около раждането, основната отговорност лежи на женските плещи и това може да изглежда несправедливо на бременните – че той няма да изпита нейните страхове и болки.

Ако и на вас ви минават подобни мисли, нищо чудно и насън да изживеете подобно възмущение.

„Държах бебето на ръце и го кърмех. Мъжът ми сееше до мен и гледаше телевизор. Изведнъж говорителят на новините започна да се увеличава, излезе от екрана, в ръцете му имаше пистолет и започна да стреля по мъжа ми. Исках да го защитя, но си помислих, че тв водещият постъпва правилно…“

Разказвайте сънищата си

Какво да направите, ако сънят, който ви се е присънил, продължава да ви тревожи и през деня, ако в мислите ви отново и отново се завръщат непонятните образи и опитвате да разгадаете зашифрованото „съобщение“, получено насън?

Известно е, че психиката ни е устроена така, че допуска в съзнанието само това, което сме в състояние да възприемем и преживеем, тези мисли и чувства, до които сме „дорасли“.

Ако сънят се завръща упорито в мислите ви, значи сте достатъчно силни и мъдри, за да разберете нещо повече за това, което ви плаши и озадачава.

„Това, което видях насън, беше свързано с мъжа ми. Струваше ми се, че той е забравил да ни вземе от родилния дом и се прибрах сама – първо с автобус, после с метро и си влязох вкъщи с пищяща кукла в ръце. А съпругът ми спокойно гледаше телевизия. Обърна се към мен и каза: „Знаех, че всичко ще бъде наред.“

Татяна, 20 г.

Колкото и нелеп да ви се струва вашият сън, споделете го с близките си – това е добър начин да разкриете своите чувства и да получите подкрепа.

Често сънят помага да изречем недоверие и обиди, възникнали между съпрузите, да кажем нещо, което отдавна искаме, но не сме намирали подходящите думи.

„Държах сина си на ръце и помня точно, че бяхме излезли от родилния дом, а никой не ни чакаше. Прибрахме се сами, влизах от стая в стая и търсех мъжа си. Той се оказа в кухнята, седеше на масата с гръб към мен и пиеше бира. Даже не се обърна, но ми каза: „Купих си остров и ще живея там.“

Събудих се обидена на мъжа ми, че е решил да ни изостави с детето, но после му разказах съня си и той дълго ме успокоява, че никога не би могъл да направи нещо подобно. А после ми призна, че се страхува, че в новия ни живот той ще бъде изоставения, защото ще се занимавам само с детето.

Снимка: Guliver / iStock

Ако ви е неловко да разкажете сънищата си на мъжа си или родителите си, ще ги носите в себе си, както и страхът, че отново ще ви се присъни нещо неприятно, а това може да наруши почивката, която ви е толкова необходима, за да съберете сили преди важния момент.

За да се отърсите от своите смътни тревоги и опасения, можете да споделите и със специалист – психолог или психотерапевт.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа