Защо не бива да питаме кога ще имате дете

Може да не искат, да не могат и въобще не е ваша работа

Илюстрация: Guliver / iStock

Първо идва любовта. След това сватбата.  А после бебето...  Нали?
 Е, понякога не в тази последователност.

 Друг път сценарият е напълно различен.
43% от жените на възраст 15-44 години имат дете. А 45% от женените двойки стигат до развод (ако статистиката не е съвсем точна, виновен е гугъл.)
Тези 2 събития коренно променят живота и като че ли еднакво тежат от двете страни на везните на равносметката.

Мисля си, че е доста обидно да попитате двойката, която е сключила брак, кога смята да се разведе. Или дали са мислили по този въпрос и дали да го обсъждали. Нали така?
Интуицията ми подсказва, че не е много редно да попитам: „Вие се оженихте преди години, Сами, не е ли вече време да се разделиш със съпруга си?“ - да го кажа ей тъй непринудено, докато си пием с колежите кафе и бъбрим. 

И, след като разводът е толкова често и обичайно явление, защо не е приемливо да се обсъжда на масата по време на обяд, а с лекота може да попиташ двойката кога планира да има бебе?

Преди всичко мисля, че бебето въобще не е задължително. Точно както и разводът. Според мен и двете теми са твърде лични, за да бъдат обсъждани.    
Не вярвам, че да е добре да питаш някой за плановете му за бъдещо бебе по няколко причини:

1. Двойката може да не иска дете (или повече деца)

Дълги години аз не бях сигурна, че искам да имам дете. Имах егоистични подбуди. Много обичам да спя. 
Глъчката и мръсните пелени  ме плашат – имам лоши спомени от детството си, които още ме преследват. И, ако някой опита да зададе въпроса кога ще имам бебе, винаги опитвах да се измъкна и да избегна подобен разговор. По това време въобще не бях убедена, че някога ще имам дете.

Много жени решават, че не искат да раждат, според статистика на службата за преброяване на населението на САЩ. Те отлагат дълго майчинството, а после вече им минава времето. 
Майките и татковците често въобще не знаят дали искат да станат родители. Те не знаят дали искат едно или 4 деца. И може да не са сигурни за идеалния брой хлапета в семейството си, а задаването на подобни въпроси им носи само стрес. 

2. Може без успех да опитва да има дете 
Безплодието не е приятна тема за разговор. Жената, която прави опити, изведнъж забеляза, че всички около нея са бременни – и съседката, и приятелката ѝ, и тези, които ходят край нея по улицата. 

Винаги съм се радвала на бременните. До момента, в който започвах да правя опити и аз да забременея. Тогава гледката на издут корем с бебе в него ме докарваше до сълзи. И последното нещо, което исках да чуя беше: „Кога ще имате бебе?“

3. Може да се загубила дете
Близо 10-25% от всички бременности завършват със спонтанен аборт. 
И много хора предпочитат да запазят в тайна това потискащо преживяване.

4. Това наистина не е ваша работа

Някои членове на семейството и близки приятели може да имат зелена светлина  да задават тези въпроси, но за всички останали те са забранена зона. Това не е тяхна работа.

Емоционалното натоварване, което носи този проблем, може да се окаже много тежко.  Да имаш дете или деца поставя въпрос за здравето, финансите, стабилността на семейството.
И подобни безобидни на пръв поглед въпроси може и да не притеснят някои, за други обаче да се окажат пръст в раната.

Източник: mothering.com, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа