Приспивайте бебето с песни. Важно е

Дори да пеете фалшиво и да не харесвате гласа си

13 Септември 2023 г.

Какво спира младите майки да пеят приспивни песнички на бебето? Въпросът има много отговори. На първо място са притесненията на майката, че няма хубав глас или, че пее фалшиво.
После идва и притеснението, че текстът на повечето от тези песни е глуповат. И, естествено съвременните майко прибягват често то рационално решение – пускат приспивните песни на запис. Телефонът им предлага всякакви възможности. Тази опция няма да навреди на бебето.
Но гласът на майката носи много повече полза и щастие. 

Ползите от песните преди сън 

1. Приспивните песни са специален жанр на фолклора. Често името на автора на песента не е ясен или не се помни, но тя остава жива и до днес. Пели са ни я нашите баби, майки ... Защо? Защото продължава да изпълнява успешно своята функция – да успокоява детето и да му помага да заспи, заради особеностите на ритъма и начина на изпълнение.

2. Приспивната песен е ритуал, свързан специално със съня. Мама не си тананика приспивни песнички през деня, докато приготвя обяда или докато чисти. А вечер пее. Така бебето постепенно разбира, че след песента следва сън.

3. Приспивната песен дава на детето усещане за родителското внимание, любов и грижа. Създава специална връзка между майката и бебето. В момента на заспиване то усеща, че не е само.
В крайна сметка заспиването означава раздяла с мама.  Много деца, особено тревожните, не искат да я „пуснат”. А обичайният ритуал ги успокоява.

Майка пее на бебето си. Снимка: Getty

Гласът на мама

От 26-27 седмица бебето в утробата започва да реагира на звуци. То свиква с определен ритъм на речта и започва да различава гласа на майка си сред другите шумове. Така след раждането то бързо разпознава любимия глас, слуша го и се успокоява. То буквално попива всичко, което майка му казва, без дори да разбира значението на думите.
И накрая, мъникът не се интересува от вашето ниво на вокални умения. Той обича всичко във вас, включително уникалния ви глас.

Основната цел на приспивната песен е да приспи бебето. Преди да започнете да пеете, уверете се, че то е чисто, добре нахранено и сухо. Изключете осветлението (на тъмно започва производството на хормона на съня мелатонин) или оставете нощната лампа с приглушено осветление. Налейте си чаша чай – топличък. Отпийте няколко глътки – това отпуска гласни струни. И започнвйте.

Фолклорните персонажи в приспивните песни са играли много важна роля сред нашите предци – смятало се е, че те предпазват бебето от болести, от тревогите на външния свят, предупреждавайки го за опасности.
Приспивните песнички били като заклинание, което помагало на детето да расте силно и здраво.

Майка подготвя бебето за сън. Снимка: Getty

Майсторски клас

1. Изберете приспивната песен, която ви харесва най-много. Лесно можете да намерите подходящ текст в интернет. Има достатъчно сайтове и аудио версии на изпълнения.
Можете да изберете репертоар от няколко приспивни песни и след това да ги редувате, за да не се уморите да пеете едно и също нещо.

2. Репетирайте сама. Пейте приспивна песен, когато няма никой вкъщи. Запишете я на смартфона и я слушайте отново. Така ще разберете, че всичко не е толкова страшно, колкото сте си мислили. И гласът ви е приятен, и вероятно пеете правилно. Можете, разбира се, да работите върху изпълнението, ако сте перфекционист. Но няма смисъл да отлагате дебюта.

3. Настройте се на вълната на спокойствието. Децата, особено малките, усещат емоционалното състояние на майка си. Ако сте нервна или тревожна, това ще се отрази на вашето бебе. Затова трябва да се успокоите. Уверете се, че нищо не ви разсейва - затворете вратата на стаята, изключете телефона.

4. Вземете бебето в ръце и го целунете. Вашето докосване и ласка ще го успокоят. То ще се почувства напълно сигурно и спокойно.

5. Започнете да пеете тихо. Произнасяйте думите провлачено, монотонно. Не забравяйте, че драматичното изпълнение е противопоказано за приспивна песен.
Най-важното, трябва да харесвате това, което правите. Думите на приспивните песни често ни връщат в детството, когато например, сме гледали „Лека нощ, деца!“. А спомените за безгрижните дни от миналото са прекрасен вътрешен ресурс, който ни зарежда със сили.

6. Не си тръгвайте веднага след приспивната песен. След като попеете на детето, седнете тихо до креватчето за известно време. Може би то вече е задрямало. Ако не, тогава просто го целунете и тихо му кажете лека нощ.
Вие сами няма да забележите как приспивните песни в крайна сметка ще станат част от живота ви с вашето бебе.

По материали на Paremts, Мона Василева

 

Още от Да поговорим

Истериите носят и ползи. Снимка: Shutterstock

Детските истерии са полезни

Мъж слага брачна халка на любимата си. Снимка: Getty

 

5 причини, които ни тласкат към брак

Децата интроверти живеят в свой свят.

Снимка: Shutterstock

8 знака, че детето ви е интроверт

Котки, които се дебнат. Снимка: Getty

Пасивната агресия може да бъде спряна с една фраза

Да живееш сам всъщност изобщо не е толкова лошо.

Снимка: Shutterstock

Предимствата да живееш сам

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Истериите носят и ползи. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Детските истерии са полезни

10 доказателства, които ще ви успокоят

Селин Дион. Снимка: Instagram

Заедно

Селин Дион се снима с Мик Джагър и с тримата си сина

След концерт на Rolling Stones певицата пусна кадър с Рене-Чарлз и 13-годишните близнаци Нелсън и Еди

Мъж слага брачна халка на любимата си. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

5 причини, които ни тласкат към брак

Не става дума само за любов – понякога се поддаваме на навик, натиск от общество, изгода ...

Отличен успех. Снимка: Getty

 

Образование

Да си най-добрият не винаги е печеливша опция

Кога преследването на идеала носи щастие

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

 

Котки, които се дебнат. Снимка: Getty

Хълцането на бебето притеснява сериозно родителите.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да спрем хълцането на бебето

И колко тревожно може да бъде това

Момиче яде разнообразни храни. Снимка: Getty

Хранене

Ям, когато съм в стрес: грешният модел, който родителите насаждат

Какви проблеми се крият зад този „апетит“ на тийнейджъра и как да ги избегнем
-->