Бебетата харесват музикалния ритъм повече от говора

Те дори правят спонтанни движения, ако им хареса

23 декември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Бебетата възприемат ритъма и темпото и ги намират много по-атрактивни, отколкото речта, съобщиха учени.

Д-р Марсел Зентнер от факултета по психология в Университета в Йорк и д-р Томас Еерола от Университета в Явяскюля във Финландия изследвали деца на възраст от пет месеца до две години, като са им пускали аудиозаписи на музика и речи. Техните спонтанни движения са били записани на видео. След като анализирали степента, в която движенията на бебетата съвпадали с музиката, учените са заключили, че децата може би се раждат с предразположението да се движат ритмично в отговор на музиката, която чуват.

„Нашето изследване показва, че именно ритъмът, а не други свойства на музиката - например мелодията, предизвиква реакцията при децата. Ние открихме, че колкото по-добре успяват децата да синхронизират своите движения с музиката, толкова повече се усмихват“, коментира д-р Зентнер.

Учените все още нямат обяснение защо хората са развили това конкретно предразположение. Възможно е то да е било цел на естествения подбор или да се е появило с различна функция, която просто се е оказала приложима и за анализиране на музиката.

Мениджър Нюз

 

Коментари
Последни видеа