Безопасният сън на новороденото

Какви предпазни мерки трябва да вземете, когато у дома има бебе

05 март 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Безопасността на съня на новороденото е един от най-подценяваните аспекти, когато бебето пристигне у дома.

Вероятно отстрани бебешката кошара изглежда много ефектно, отрупана с пъстри възглавнички, меки играчки, одеялца и каквото още се сетите.

Но дали това е полезно за бебето?

Какво да избягвате

Ето кои са най-опасните ситуации и вещи, които родителите често подценяват, според д-р Фабрицио Чирали, ръководител на отделението по неонатология и патология на Humanitas San Pio X.

Да започнем с позицията. Защо е толкова важно бебетата да спят по гръб?

Най-вероятно това ще бъде обяснено внимателно и от педиатъра при първото му посещение в дома, след като мама и бебе напуснат болницата.

Причината е, че през първата година от живота на бебето съществува риск от т.нар. синдром на внезапната детска смърт (SIDS), който въпреки различните проучвания, все още няма добре изяснени причини.

Има обаче някои предразполагащи фактора, които е добре да избягвате.

Рискови фактори

- Никога не поставяйте бебето с лице надолу или по корем, тъй като така то може да се задуши. По-правилно е то да бъде по гръб или настрани.

Според една от хипотезите, когато бебето лежи по корем, се получава натиск върху челюстта, което води до стесняване на дихателните пътища.

- Меките буфери в детското легълце, които го предпазват от удряне, когато започне да се върти, са нож с две остриета, тъй като то може да „зарови“ лицето си и да се задуши.

- Не се използва и възглавница, тъй като тя пречи на нормалното дишане, а и може да задуши бебето.

- Не е добре и да се завива прекалено, защото така може да му стане много горещо и то ще започне да плаче.

- А в случай на езофагеален рефлукс, може да се промени наклона на матрака, за да се облекчи състоянието, не и да се използва възглавница.

- Единственото изключение е специалната възглавница за плагиоцефалия, но тя се използва само в конкретни случаи и при изричната препоръка на педиатъра.

По материали от Periodo Fertile

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.