Ентусиазмът на таткото – най-важен за детето

Не времето, прекарано с хлапето, а отношението намалява рисковете

29 юни 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Как ще използваме времето, когато сме с децата, е от особено значение. Още по-важно обаче се оказва отношението на таткото, сочи ново британско проучване.

Учени от университета в Оксфорд установиха, че ентусиазираните бащи много по-рядко се сблъскват с поведенчески проблеми, когато детето им стане на 9 – 11 години. Оказва се, че за детето е много по-важно не колко време таткото прекарва с него, а отношението и съпричастието, установи екип под ръководството на Чалс Опонд.

Учените анализирали данни от над 10 000 деца и техните родители. Децата живеели с двамата си родители до 8-месечна възраст. Майката и таткото попълвали въпросници. И учените следили за поведението на 7000 деца до 9-годишна възраст и на 6500 две години повече. Изследването показало, че ключов фактор, който повлиял поведението на децата, бил ентусиазмът на таткото и неговата увереност в това, което прави за семейството и детето. Докато времето, което мъжът отделял, за да се грижи за детето, и за домакински задължения, нямало особено значение.

Изводът е категоричен: на децата им е нужно топло отношение от страна на бащата.
Източник: upi.com

 

Коментари
Последни видеа