Какво означава терминът „млада майка“ днес

Какво представлява калкулаторът на плодовитостта и как мненията на лекари и психолози се разминават

03 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Според Евростат възрастта на "младата майка" в последните 20 години се е увеличила - едва половината от жените в ЕС са станали майки за първи път преди 29-годишна възраст. Тези данни разбиват стереотипите, според които са живели нашите родители – че първото бебе е най-добре да се появи между 20 и 25-годишната възраст на родителите.

40,6 процента от жените днес, оказва се, предпочитат да имат деца преди да навършат 39 години. А средната възраст на младата майка е 28 години. Медицината е удължила продължителността и качеството на човешкия живот, но доколко може да се вярва на репродуктивната функция?

Акушер-гинеколози и учени постоянно повтарят, че колкото по-млада е една жена, толкова е по-вероятно тя да роди здраво дете и тялото ѝ да не пострада много. Защото през бременността организмът на момичето е подложен на голямо натоварване. Следователно, колкото по-млада е жената, толкова по-бързо ще се възстанови след раждането.

С възрастта, освен това, броят на яйцеклетките намалява, а като се има предвид начинът на живот на много млади момичета (алкохол, тютюнопушене, нездравословна храна, много сексуални партньори, „нощен” живот), намалява също и качеството на яйцеклетките.

Изследователи от университета “Еразъм“ от Ротердам в продължение на 30 години анализират данни за бременността и раждането на повече от 58 хиляди жени. Резултатът е т. нар. „калкулатор на фертилността“ - таблица, от която става ясно кога е най-добре жената да роди първо дете, ако иска да стане майка два или три пъти. Идеята е била не само да се състави „калкулатор на плодовитостта“, но и да се събере информация от различни поколения с други ценности и знания за контрацептивите.

Снимка: Guliver / iStock

Според изследователите, ако жената мечтае за семейство с три деца, значи е най-добре да стане майка за първи път на 23 години. Ако иска две деца, тогава би трябвало да роди до 27 години. Един от участниците в проучването, Алън Пейси, професор от университета в Шефилд, твърди, че не бива да се изчаква. Така отговаря на всички онези, които смятат, че въпросът за раждането на дете може да бъде отложен до 30-годишна възраст. Те ще бъдат разочаровани, тъй като учените са на мнение, че е необходимо с учениците в гимназията да се говори за това, че е добре да започнат да планират живота си отрано, като вземат предвид раждането на дете.

Нагласата сега е такава, че преди бебето на преден план изпъква образованието, стартирането на кариера и утвърждаването и в нея. Непрекъснато четем и слушаме за известни личности, родили първото си дете след 30-годишна възраст и това полека лека се превръща в норма – много момичета живеят с мисълта, че и те могат така, че има време. Но рядко се съобщават подробности за знаменитостите - колко неуспешни опити са имали, преди да родят първото си дете, колко трудна е била бременността.

Джон Мировски, социолог от университета в Остин, Тексас, твърди: биологично най-добрата възраст за раждане на деца е 20+, но обществото гледа негативно на това. Ако първото дете се е появило, когато майката е била на 20 или по-малко години, тогава е вероятно бебето да е извънбрачно. Това също ще се превърне в пречка за успешното развитие на майката. „Дори момичето да е женено, на 20 години все още е твърде младо, за да има потомство“, казва Мировски и добавя, че има и друг сериозен проблем: „Много двадесетгодишни не са достатъчно отговорни, за да се грижат за деца.“

Той взема предвид изчисляването на емоционалната зрялост и биологичната възраст, за да твърди, че най-добрата възраст за ставане на майка за първи път е 29 години. До този момент жената ще е завършила висше образование, ще е успяла да стартира кариера, да е поживяла „за себе си“ и ще може да се отдаде на изграждане на силна връзка със съпруга си, така че да издържат на „теста на първото дете“.

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.