Какво означава терминът „млада майка“ днес

Какво представлява калкулаторът на плодовитостта и как мненията на лекари и психолози се разминават

03 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Според Евростат възрастта на "младата майка" в последните 20 години се е увеличила - едва половината от жените в ЕС са станали майки за първи път преди 29-годишна възраст. Тези данни разбиват стереотипите, според които са живели нашите родители – че първото бебе е най-добре да се появи между 20 и 25-годишната възраст на родителите.

40,6 процента от жените днес, оказва се, предпочитат да имат деца преди да навършат 39 години. А средната възраст на младата майка е 28 години. Медицината е удължила продължителността и качеството на човешкия живот, но доколко може да се вярва на репродуктивната функция?

Акушер-гинеколози и учени постоянно повтарят, че колкото по-млада е една жена, толкова е по-вероятно тя да роди здраво дете и тялото ѝ да не пострада много. Защото през бременността организмът на момичето е подложен на голямо натоварване. Следователно, колкото по-млада е жената, толкова по-бързо ще се възстанови след раждането.

С възрастта, освен това, броят на яйцеклетките намалява, а като се има предвид начинът на живот на много млади момичета (алкохол, тютюнопушене, нездравословна храна, много сексуални партньори, „нощен” живот), намалява също и качеството на яйцеклетките.

Изследователи от университета “Еразъм“ от Ротердам в продължение на 30 години анализират данни за бременността и раждането на повече от 58 хиляди жени. Резултатът е т. нар. „калкулатор на фертилността“ - таблица, от която става ясно кога е най-добре жената да роди първо дете, ако иска да стане майка два или три пъти. Идеята е била не само да се състави „калкулатор на плодовитостта“, но и да се събере информация от различни поколения с други ценности и знания за контрацептивите.

Снимка: Guliver / iStock

Според изследователите, ако жената мечтае за семейство с три деца, значи е най-добре да стане майка за първи път на 23 години. Ако иска две деца, тогава би трябвало да роди до 27 години. Един от участниците в проучването, Алън Пейси, професор от университета в Шефилд, твърди, че не бива да се изчаква. Така отговаря на всички онези, които смятат, че въпросът за раждането на дете може да бъде отложен до 30-годишна възраст. Те ще бъдат разочаровани, тъй като учените са на мнение, че е необходимо с учениците в гимназията да се говори за това, че е добре да започнат да планират живота си отрано, като вземат предвид раждането на дете.

Нагласата сега е такава, че преди бебето на преден план изпъква образованието, стартирането на кариера и утвърждаването и в нея. Непрекъснато четем и слушаме за известни личности, родили първото си дете след 30-годишна възраст и това полека лека се превръща в норма – много момичета живеят с мисълта, че и те могат така, че има време. Но рядко се съобщават подробности за знаменитостите - колко неуспешни опити са имали, преди да родят първото си дете, колко трудна е била бременността.

Джон Мировски, социолог от университета в Остин, Тексас, твърди: биологично най-добрата възраст за раждане на деца е 20+, но обществото гледа негативно на това. Ако първото дете се е появило, когато майката е била на 20 или по-малко години, тогава е вероятно бебето да е извънбрачно. Това също ще се превърне в пречка за успешното развитие на майката. „Дори момичето да е женено, на 20 години все още е твърде младо, за да има потомство“, казва Мировски и добавя, че има и друг сериозен проблем: „Много двадесетгодишни не са достатъчно отговорни, за да се грижат за деца.“

Той взема предвид изчисляването на емоционалната зрялост и биологичната възраст, за да твърди, че най-добрата възраст за ставане на майка за първи път е 29 години. До този момент жената ще е завършила висше образование, ще е успяла да стартира кариера, да е поживяла „за себе си“ и ще може да се отдаде на изграждане на силна връзка със съпруга си, така че да издържат на „теста на първото дете“.

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа