Има ли начин да отгатнем пола на бебето

Ето какво казват учените по този въпрос и кои бабини съвети наистина работят

17 юни 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Макар в днешно време ултразвуковото изследване да показва сравнително точно и доста рано пола на бебето, родителите продължават да се вълнуват и да гадаят какво ще бъде то, използвайки най-различни методи и изчисления.

Предлагаме ви някои от най-популярните и по-малко известните, без да твърдим, че са напълно достоверни. Но пък ще ви забавляват през деветте месеца, особено ако си противоречат в прогнозите. А нищо чудно да се окажат и верни.

Снимка: Shutterstock

Мнението на учените

Колкото и да е странно, има и научни изследвания на тази тема, които твърдят, че е почти сигурно да се отгатне пола на бебето по някои особености по време на бременността. Като гаденето например.

Шведски учени са изследвали почти 2 милиона бременни и са установили, че в 56% от случаите на ясно изразено гадене и повръщане през първите три месеца, жените обикновено раждат момичета. Тези, които по-рядко са имали такива оплаквания, са родили бебета от мъжки пол.

Други учени – от Колумбийския университет, САЩ, пък са разглеждали конкретно проблема хиперемезис гравидарум. Става дума за прекомерно гадене и повръщане, което продължава 24 часа в денонощието и понякога трае повече от 12 седмици.

Факт е, че повечето жени имат гадене или повръщане, особено през първите три месеца. Една от причините за това явление е повишеното присъствие на хормон, който се освобождава от плацентата. Жените с хиперемезис гравидарум изпитват екстремно повръщане и гадене, което може да доведе до загуба на над 5% от телесното тегло, да предизвика дехидратация и понякога води до хоспитализация, защото може да е опасно. Според учените в повечето случаи това става, когато жената е бременна с близнаци, особено ако са с различен пол.

Снимка: Shutterstock

Кои поверия наистина работят

Всъщност има 5 физически промени, които също дават улики за евентуалния пол на бебето и именно те са в основата на различните поверия, които се предават от уста на уста, досущ като легенди. Но всъщност в тях има и голяма доза истина. Все пак имайте едно наум, защото точно във вашия случай може да се окаже, че не са познали и в синята стая на бебето да се настани момиченце.

1. Момчетата разкрасяват кожата на майките

Много жени изглеждат много по-красиви, когато очакват момче. Това обаче има и научно обяснение. Когато е бременна с момиче, тялото на жената има по-голямо хормонално натоварване, което се отразява и върху кожата й, генерирайки повече петна. И тя съответно погрознява.

2. Глад за солени храни и месо означава, че бебето е момче

Обикновено желанието за консумация на определени храни се свързва с дефицита им в организма в конкретния момент. Но според някои популярни тълкувания, гладът за сладкиши, плодове и зеленчуци е ясен знак, че бебето ще е момиче, докато апетитът за солено и месо говори за момче. Няма научни доказателства, че е така.

3. Подпухване на лицето се получава, когато е момиче

Много майки и баби твърдят това, особено ако устните на жената са станали много по-пухкави отпреди. Няма обаче никакви доказателства, че задържането на вода в областта на лицето – което е и най-честата причина за подпухването, може да е индикатор за пола на бебето.

4. Окосмяването е знак за момче

Много бременни жени забелязват увеличаване на окосмяването и то на места, където преди никога не са имали дори мъхче. Това вече има и научно обяснение. Когато сте бременна с момче, производството на тестостерон се увеличава, което наистина може да доведе до увеличено окосмяване в определени области.

5. „Остър корем издава, че носите момче

Поверието гласи: закръгленият корем подсказва момиче, докато острият е знак за момче. Няма научна подкрепа на това твърдение. Освен това формата на корема много повече зависи от структурата на тялото на бременната, отколкото от пола на бебето.

По материали от Siamo mamme

Коментари
Последни видеа