Има ли подходяща възраст за забременяване

Вижте кога жената е най-подготвена за този специален момент

03 Май 2022 г.
Има ли подходяща възраст за забременяване

Снимка: Shutterstock

Кога наистина е най-подходящото време да станете майка? Отговорът на този въпрос търсят много дами, за които този етап тепърва предстои. В обществото обаче мненията относно правилната възраст, когато жената трябва да стане майка, са разнородни.

Несъмнено да дариш живот е един от най-прекрасните подаръци, който една жена може да получи в своя живот. Но радостта и удовлетворението от този сладък момент идват заедно с отговорността и трудностите, за които трябва да бъдете добре подготвени. Затова няма точно определен момент. Докато една жена може да е в разцвета на плодородието си през 20-те си години, друга определено няма да успее да се справи с бременността и грижите за дете в този период.

Ето и особеностите на различните възрасти, техните предимства и недостатъци!

Снимка: Shutterstock

Забременяване преди 20-годишна възраст

Вероятно тази възраст не е най-предпочитаната, но е факт, че това е най-плодовият период от живота на всяка една жена. А и рисковете от усложнения, като гестационен диабет и хипертония, са сравнително по-малки. Но финансовата невъзможност за отглеждането на едно дете е водеща при тази възрастова група, в която хората все още нямат достатъчно високи доходи.

Много жени, които стават майки на тази възраст са изключително емоционални и объркани, тъй като естествено не се чувстват достатъчно готови за такава крачка. С появата на детето обаче узряват, осъзнават, че децата са дар и всъщност стигат до извода, че докато са по-млади, по-лесно изживяват натрупващия се стрес около бременността.

Между 20 и 24 години

Повечето жени в този период все още са много фертилни, с приблизително 25% шанс да забременеят всеки месец. Финансите може все още да ви бъдат проблем, тъй като голяма част от мъжете и жените в началото в тази възраст все още плащат студентски заеми и нямат възможност да спестят голяма сума пари.

Повечето дами, които са родили първото си дете по-рано, а второто след като са прехвърли двайсетте, смятат, че въпреки трудностите и страховете, първата бременност се е отразила доста по-благоприятно върху тялото им. В такива случаи са по-вероятни усложненията по време на втората бременност, тъй като в по-късните етапи от живота на жената са сравнително по-стресиращи и напрегнати.

Между 25 и 29 години

От медицинска гледна точка в тази възрастова група отново съществуват и плюсове, и минуси, свързани със забременяването. Тогава все още много жени имат висок процент на репродуктивност.

Това е и една най-предпочитаните възрасти сред жените. Но в много случаи, след като една жена е родила след 25, тя е притискана от близките си, най-вече от семейството, да започне незабавно планиране на второ дете, преди да навърши 30. Това не трябва да се случва, защото майката сама трябва да усети, кога тя и организмът ѝ отново са готови за бременност.

Между 30 и 34 години

„След като навършите 30 години, особено 35, започва да се забелязва намаляване на плодовитостта, но това не е абсолютно задължително. Ако все още сте доста заети с изграждането на кариера или не сте намерили идеалния партньор, не трябва не се принуждавате да забременявате, само за да имате дете, казва д-р Мери Джейн Минкин от Йелския университет. По отношение на плюсовете, забременяването в началото на 30-те позволява на жените да се насладят повече на младите си години, да се стабилизират финансово и да опознаят себе си. За някои дами 20-те години са най-неправилният момент, в който те могат да имат дете.

Снимка: Shutterstock

Между 35 и 39 години

За съжаление, плодовитостта наистина започва да намалява значително на 32 и по-бързо на 37 години. В допълнение, успехът на подпомагането на репродуктивността, чрез инвитро процедури, също започва да намалява, което увеличава разходите за лечение, според експерти. Здравните рискове също се повишават - като хипертония, гестационен диабет и прееклампсия, както и хромозомни аномалии.

Друг минус при раждането на този етап е средата след време. Ако сте родили след 35, то тогава надали ще имате възможност да общувате с повечето майки на връстниците на детето, тъй като в комуникацията винаги ще се забелязва разликата в годините с останалите.

Между 40 и 45 години

До 40-годишна възраст шансовете на здрава жена да забременее всеки месец са по-малко от 5%. По-голямото безпокойство в тази възрастова група обаче са медицински рискове. Тези жени обикновено са предразположени към ранни усложнения през бременността като извънматочна бременност и спонтанни аборти. В по-късен етап пък има риск от плацентарни проблеми, както и смърт на плода.

Над 40 години обикновено дамите зачеват инвитро, което също крие опасности, поради факта, че често се раждат близнаци или дори тризнаци, което може да усложни състоянието на майката. Въпреки всички тези рискове, някои жени смятат това време за идеалното спрямо нуждите им.

Общо взето няма правилен отговор на въпроса „Кога е най-добрата възраст за забременяване?“. Биологически отговорът вероятно е началото на 20-те години, но трябва да се вземат предвид безброй фактори, много от които се различават в зависимост от това, как се чувства жената.

Елена Николова - по материали от Parents

Да поговорим

10 истини за забременяването, които могат да ви бъдат от полза

Да поговорим

10 мита за забременяването, развенчани по научен път

Здраве

Кои храни увеличават шанса за забременяване

Още от Да поговорим

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Дете лижи на дивана с телефон в ръка. Снимка: Getty

Да отгледаш безделник

Има безброй начини престоят у дома да бъде приятен.

Снимка: Shutterstock

18 идеи срещу скуката

Някои начини на комуникация вредят на здравето.

Снимка: Shutterstock

Трите „А“, които разрушават отношенията

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Джъстин Тимбърлейк и Джесика Бийл

Снимка: Getty images

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Мнение на специалиста

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

3 възможни причини и как родителите да се справят, съветва психолог

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Здраве

Секс след раждането

5 хитри идеи как да възстановите интимността помежду си

Дете лижи на дивана с телефон в ръка. Снимка: Getty

Да поговорим

Да отгледаш безделник

5 типични грешки, които родителите допускат

Рисунка: Дара Ивайло Георгиева, 7 години

Отворена книга, кафе и кокичета. Снимка: Getty 

 

Има безброй начини престоят у дома да бъде приятен.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Ето как да забавлявате децата, ако се налага да останат у дома (Част I)