Как да прогоним стреса по време на бременност

Сутрешната рутина помага на бъдещите майки по един много приятен начин

25 май 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Бременността е промяна в начина на живот не само на бъдещата майка, но и на цялото семейство. Тази промяна обаче понякога се отразява негативно и повишава стреса.

Когато е в нормални граници, това е естествено. Все пак нарушеното ежедневие и навици, увеличената умора и тревоги, изтощението в някои моменти и бушуващите хормони, няма как да не се отразят.

Има ли обаче начин бременната да преодолее и този проблем, при това без да се напряга твърде много?

Снимка: Shutterstock

Тайната е в сутрешната рутина

Според специалистите, ако се постараете да съхраните или възстановите обичайната си за „нормалното“ ежедневие сутрешна рутина, денят след това ще премине много по-спокойно и стресът ще стои надалеч.

Защо се получава този ефект?

Благодарение на продължаващите по старому утрини, мисълта трансформира по особен начин усещанията и ги прави далеч по-малко неприятни.

Традиционните навици, които сте имали, когато сте се будили сутрин – за работа или просто, за да стартирате деня, помагат да съхраните спокойствието си и да приемете евентуалните неразположения или стрес като поредните неща, които трябва да преодолеете. А не като нещо, което ви кара да се паникьосвате и губите опора под краката си.

Това помага и да се заредите с необходимата за деня ви енергия, тъй като просто не правите нищо по-различно отпреди.

Защо точно сутрин

Защото е много важно да започнем деня с определена нагласа и защото това, което чувстваме емоционално сутрин, ще носим със себе си през целия ден, докато дойде време да се върнем в леглото.

И това важи по принцип, не само по време на бременност, така че винаги може да използвате този изпитан метод.

Събуждането и тръгването „с десния крак“ напред към деня не е измислица. Това наистина работи и помага да победите стреса.

Важното е всичко, което правите сутрин, да бъде наистина разумно и осъзнато, най-вече – полезно за вас.

Снимка: Shutterstock

Важен е точният баланс

Добре е да намерите точния баланс между здравословна закуска, движение за енергия, гимнастика за разтягане – например йога, дихателни упражнения (те ще са ви много полезни, когато тръгнете да раждате) и грижи за красотата, които са като бонус към всичко останало.

Не променяйте в никакъв случай драстично утрините си, ако сте бременна – просто ги съобразете със състоянието си, но се придържайте към стария ред.

Ако сте свикнали да започвате деня с чаша кафе например, сега я заменете с ароматен чай. Но го изпийте на същото място и по същия начин като кафето.

По материали от Mamma pret a porter

Коментари
Последни видеа