Какви са симптомите на овулацията

Това може да бъде полезно както при планиране на бременността, така и за предпазване

25 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Овулацията причинява редица специфични симптоми, въпреки че те могат да варират при всяка жена. Ето обаче признаците, които се срещат най-често.

Познаването им може да ви бъде полезно, за да ви помогне да разберете кога настъпват т.нар. плодородни дни, ако планирате бебе или пък да ви предпази от нежелана бременност в конкретния момент.

Общи симптоми на овулация

Ако се опитвате да забременеете и искате да се възползвате от най -плодородните си дни, важно е да сте наясно с някои от тези физически признаци, които обикновено се появяват по време на овулацията:

Снимка: Shutterstock

Болка в корема. Много жени изпитват спазми или остра болка по време на овулацията, която може да продължи от няколко минути до няколко часа. Тези болки се дължат на разкъсването на фоликула, което води до излизане на яйцеклетката, която съдържа течност, дразнеща перитонеума и причиняваща болка.

Вагинално течение. Преди и по време на овулацията цервикалната слуз обикновено увеличава обема си, става по-дебела или променя цвета си.

Базална температура. Когато една жена овулира, настъпват промени в базалната температура. Можете да използвате всеки термометър за тяло, за да разберете дали градусите са се увеличили.

Свръхчувствителност на гърдите. Някои жени, когато овулират, могат да усетят повишена чувствителност в млечните жлези.

Промени в настроението. Хормоналните промени карат жените, които са в овулация, да изпитват драстични промени в настроението. Те например, плачат много по-лесно. Същите тези промени могат да причинят главоболие, гърчове или отоци.

Повишено либидо. Овулацията настъпва приблизително на 14-ия ден след първия ден от цикъла. Обикновено това е денят от месеца, когато сте най-плодородни и природата неслучайно ви изпраща сигнал. Може да забележите повишено сексуално желание.

Ако се стремите да забременеете

Когато това е целта, може да започнете да използвате календар за овулация, за да изчислите най-плодородните си дни. Това ще ви помогне да намерите идеалната дата, но все пак имайте предвид, че дори и този календар не дава 100% гаранция за забременяване.

Гинеколозите предупреждават, че не всичко се случва по един и същи начин при всяка жена. Липсата на някой от изброените по-горе физически сигнали не означава, че няма овулация.

Много жени използват тестове за овулация, които са също полезни, ако се опитвате да имате бебе.

4 малко известни симптома на овулация

Тялото ни казва чрез различни сигнали в кой момент от менструалния цикъл се намираме. Най-известните и лесни за идентифициране симптоми са тези, свързани с менструацията, които обикновено са придружени от дискомфорт и различни неразположения. При някои жени те са силно изявени, при други – незабележими.

Същото е и с овулацията. И тя има своите симптоми, които могат да се проявят по различен начин. Някои са твърде очевидни, други – не в такава степен. Има обаче и по-малко познати признаци, които обаче също издават, че е настъпил моментът на овулация.

Снимка: Shutterstock

Главоболие. Главоболието по време на овулационните дни е доста често срещано явление и ако интензивността на болката не е прекалено силна, това не би трябвало да е тревожно. При някои жени то е придружено от гадене поради хормоналните промени, които се случват.

Ако имате главоболие всеки месец и сте с редовен цикъл, специалистите съветват да използвате и този симптом като ориентир за овулацията.

Болки в гърба и бъбреците. Промените, които настъпват в организма по време на овулацията, рефлектират в гърба и бъбреците. Затова е възможно да усетите малки спазми в долната лумбална област. Тези болки могат да бъдат придружени от известен дискомфорт в областта на бъбреците - като леко напрежение.

Подуване. Много често по време на овулацията се появява усещане за подуване и отоци. Това се дължи на задържаните течности, които ви карат да наддавате на тегло и обем. Това е преминаващ ефект, но може да бъде много досаден.

Газове. Газовете са ясен и много често срещан симптом на овулация, който рядко се споменава и всъщност е тясно свързан с подуването на корема. Може да облекчите състоянието чрез промяна на някои хранителни навици, тоест да избягвате определени продукти в тези дни.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.