Мама след 40 - какви са рисковете

Ето кои са потенциалните опасности, ако забременеете на тази възраст

13 юни 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Да станеш майка е важна стъпка, голяма промяна и затова много жени чакат точното време. А кой е този точен момент, няма конкретен отговор. Това зависи от много неща.

И все пак – точният момент би могъл да се нарече онзи, в който сме готови да поемем този наистина важен ангажимент. Защото отглеждането на дете не е като да си купиш играчка, която може да захвърлиш настрани или подмениш, когато ти стане скучно.

Защо все повече жени отлагат раждането

Някои жени умишлено отлагат раждането за по-късен етап от живота си, когато са завършили своето образование, имат стабилна и евентуално добре платена работа. Или просто до този момент все не са попадали на подходящ партньор, с когото имат желание да изградят семейство.

Междувременно годините минават и след навършване на 35 тялото претърпява нещо като колапс на плодородието, което пък поставя на изпитание мечтата на жената да има свое дете.

В световен мащаб все повече жени избират да забременеят за първи път след 30-ия си рожден ден. От чисто биологична гледна точка най-добрият времеви интервал за раждане е между 16 и 28 години, сочат експертите. Това е периодът, в който жената достига максимума на своята плодовитост и бременността е най-малко рискова – както за майката, така и за бебето.

Какви са рисковете след 40 години

- Рискът от хромозомни патологии се увеличава (следователно пренаталната диагностика е особено важна);

- Увеличава се рискът от спонтанен аборт, както и за нормално износване на плода до края на бременността. Това последствие е тясно свързано с хромозомните аномалии - абортът е вид естествен подбор;

- Има повече гинекологични заболявания, от които жената би могла да страда - като миома на матката например;

- Може да възникнат проблеми като хипертония, дисфункция на щитовидната жлеза, проблеми със съсирването. Всички те са свързани и с възрастта;

- Има повишен риск от развитие на гестационен диабет;

- Увеличава се риска от преждевременно раждане и перинатална смъртност;

- Нараства и възможността от цезарово сечение.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа