Най-важното, което трябва да знаете, когато тестът за бременност потвърди предположенията ви

Ето върху какво да се съсредоточите в началото на предстоящите девет месеца

25 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

След дълго чакане тестът за бременност най-накрая е положителен. Желано и очаквано събитие, което изведнъж хвърля в смут бъдещата майка. Ако е за първи път, притеснението е напълно естествено. Реално тя изведнъж се изправя пред много неизвестни: какво предстои, как да се подготви, какво да очаква и т. н.

Въпросите в такъв момент със сигурност не са малко. Ще се опитаме да ви отговорим на най-честите, което да ви помогне да се ориентирате и посрещнете началото на предстоящите девет месеца спокойни и по-уверени.

Снимка: Shutterstock

Какво трябва да направите още в самото начало

За да сте сигурни, че тестът не ви подвежда, може да си направите и кръвен тест за бременност, който показва резултат между 6-10 ден след имплантацията на оплодената яйцеклетка.

Важно е също така да си запишете преглед при гинеколог, който ще следи вашата бременност. Не се притеснявайте, ако той не пляска с ръце от възторг при вашата новина и се държи леко хладно. Така реагират повечето лекари, докато сами не се уверят, че всичко с бъдещото бебе е наред. А причината е, че първите няколко седмици на бременността са най-деликатните и повечето специалисти искат да се уверят, че оплодената яйцеклетка е добре имплантирана, преди да започнат да говорят за бременност. Затова нека не ви притеснява по-хладното отношение – то не е повод за тревоги.

Когато избирате гинеколог, търсете такъв, който ще проследи цялата ви бременност или лекар от болницата, в която възнамерявате да родите. Важното е да ви вдъхва доверие и да има поглед над целия период. А не всеки месец различен лекар да ви преглежда или пък да липсват добри отношения помежду ви, което е доста тягостно, тъй като ще продължи 9 месеца.

Кога да направите гинекологичен преглед

Първият гинекологичен преглед трябва да се направи не по-рано от 7-8 седмици след последния цикъл. Нищо не ви пречи да го направите и по-рано, но това няма да разкрие кой знае колко за плода.

Не очаквайте да чуете сърдечен ритъм 3 дни след теста за бременност, защото ще останете разочаровани – рано е за него. Но пък когато настъпи време, тупкането на бебешкото сърчице ще ви развълнува толкова силно, че дълго ще го помните. Неслучайно това е една от уникалните емоции, които остават в паметта на жената завинаги.

Снимка: Shutterstock

Какво ще видите по време на първия преглед

Обикновено се прави ултразвуков преглед, чрез който лекарят проверява правилното имплантиране на гестационната торбичка. Също така идентифицира всички патологии или малформации на матката или яйчниците, които биха могли да създадат проблеми по време на бременността. Тогава ще можете да видите и вашето „бобче“ на живо за първи път. То действително е с големината на бобче – едва няколко милиметра.

Гинекологът ще ви назначи всички необходими изследвания, които трябва да направите и ще ви даде първите указания за това какво можете или не можете да правите. Добре е да си запишете всичко на хартия, за да не пропуснете покрай емоцията някой важен съвет.

Променете някои навици

Веднага щом видите положителен тест за бременност, трябва да направите някои важни промени в навиците си. На първо място – веднага спрете алкохола и цигарите, тъй като са вредни за плода. Добре е да започнете да миете много старателно пресните зеленчуци и плодове, които ще консумирате сурови. Това се прави с цел да се предпазите от токсоплазмоза.

Откажете се и от меките сирена, сирената с плесен, непастьоризираното мляко, суровата риба и суровото месо в някои деликатеси.

По материали от Pianeta Mamma

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.