10 добри причини да не забравяте, че сте не само майка, а и жена

Това ще ви помогне да върнете своята женственост, а и да бъдете още по-добър родител

12 юни 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Откакто сте майка, все по-често забравяте, че сте и жена преди всичко. Познато ли ви е това усещане? Всъщност не сте единствените. Това се случва на много жени.

Става дума за онези минути „само за себе си“, които преди сте отделяли, просто за да се поглезите, а сега дори не смеете да си мечтаете за такава „свобода“. Проблемът е, че когато това се натрупа във времето, води до увеличаване и на умората, което пък влияе негативно на настроението.

За да възстановите баланса и спокойствието, трябва да намерите начин да върнете контакта с истинската си същност. Ето 10 полезни съвета на психолога и психотерапевт Франческо Катона, които ще ви помогнат да направите това по най-добрия и приятен за вас начин.

1. Не само мама

Преоткриването на други страни на вашата женска вселена, освен ролята на майка, в която се идентифицирате всеки ден, ще ви позволи да се чувствате пълноценна жена. Не бива да забравяте, че освен родител, вие сте и партньор, доверен приятел, любовница, с две думи – жена, която изпитва и по-различни усещания, освен майчинските. Когато изведете напред и тези точки, ще поставите началото на своята промяна или по-точно – връщане към женствеността, без да страда от това майчинството. И самочувствието ви веднага ще поеме в различна посока.

Снимка: Shutterstock

2. Отделяйте време за себе си

Доказано е, че майките, които обръщат внимание на себе си, са не само по-щастливи жени, но и по-добри родители. Обяснението на учените е, че това ги прави по-спокойни и те предават положителната енергия и на децата си. От своя страна малките пък попиват това спокойствие и растат много по-уверени и щастливи.

3. Направете си свое тайно пространство

Тайната е искрата, която разпалва любовта. Когато тайно правите нещо приятно, което ви носи удоволствие, вие всъщност се зареждате с особена енергия. Именно тя придава онзи неповторим чар, който виждаме, изписан на лицата на щастливите хора. И изобщо няма значение какво ще бъде това тайно нещо – може да е водене на личен дневник или просто слушане на музика, важно е да сте сами със себе си в този, макар и кратък, момент.

4. Другата страна на любовта

Научете се да отправяте по-малко критики към себе си и приемете, че няма как да бъдете перфектна във всичко. Всяка майка изпитва безкрайна любов към децата си, което понякога може да се разтълкува от партньора ѝ като студенина и непривързаност в интимен план. Това обаче са нормални периоди, през които преминават повечето семейства. Страстта към мъжа и страстта, с която майката се отдава на децата са две различни вселени и не трябва взаимно да се ревнуват или да бъдат причина за чувство на вина. Когато усетите, че това се превръща в проблем за семейството, просто намерете начин да оставите децата на баба, дядо или детегледачка, макар и за няколко часа, и в тези часове бъдете с партньора си по най-пълноценния начин.

5. Дайте свобода на децата

Като правите това в различните етапи от техния растеж, вие всъщност ги учите на самостоятелност, която ще им помогне да се справят като по-големи с дребните и по-сериозни трудности. И в същото време печелите време за себе си. Продължаващата с години симбиоза на майката с децата може да бъде много опасна, тъй като подкопава способността им да се изправят срещу живота. А той със сигурност няма да е толкова ласкав, колкото е майчината милувка.

6. Мама само за децата

В някои семейства, след като се родят децата, съпругът започва галено да се обръща към съпругата не с името ѝ или някакъв умилителен псевдоним, а с „Мама“. Не, той не е вашето дете, а вашият мъж. Вие сте мама единствено на децата. Объркването на понятията може да бъде пагубно за отношенията ви в интимен план. Вероятно не осъзнавате това в началото, но постепенно майчинското чувство спрямо партньора се натрупва, което не води до нищо добро. Така че не вмъквайте такива обръщания в разговорите си и когато сте с него се дръжте и изглеждайте като жена, не като майка. Необходимо е и двамата да се грижите да поддържате еротичното привличане живо, защото на картата е заложена хармонията в двойката.

7. Не напускайте работата си заради децата

Не се отказвайте от работата и кариерата в името на децата. В един момент те ще пораснат, а вие ще останете с изгубените надежди за още нещо, което е можело да направите.

След като отминат дните, които ползвате за майчинство, по-добре се върнете на работа, умело съчетавайки кариера и родителство. Щом други жени го правят, значи и вие може да се справите.

Разбира се, това важи само, ако професията ви носи удоволствие и обичате да правите това, което сте избрали да работите. Ако липсва удоволствието, може би сега е моментът да помислите за ново амплоа на друго място.

Важно е да имате и друг живот, а не само у дома. Така ще се чувствате удовлетворени и по-независими. Да се откажете от професията си е грешка.

Снимка: Shutterstock

8. Запазете интересите си

Те са независимо от ролята ви на майка. Дали става дума за конкретно хоби, за пътуване или просто за четене на книги, важно е да си останат с вас и след като се родят децата. Това ще ви помогне да помните коя сте, да подхранвате своята женственост и да станете по-добра. Не само като личност, а и като майка. Така че тези две неща са взаимно свързани.

9. Грижете се за своята женственост

Фактът, че вече сте майка не означава, че трябва да се занемарите и да не полагате грижи за себе си. Така не само съпругът, но и децата няма да ви харесват. И не е важно колко грим ще сложите, ставайки от леглото, а да правите най-важното за здравето си, за да изглеждате сияйна и блестяща, дори без пудра и червило. Грижите за красотата ще ви направят не само по-привлекателна външно, но и вътрешно. А и това помага да не се отпускате.

10. Дръжте излишните килограми на разстояние със секс

Излишните килограми не само пречат на здравето и развалят фигурата, но намаляват и самочувствието. Така че е наистина важно да ги държите под контрол. Един много приятен начин да правите това е… сексът. Интимните ласки помагат да изгорите немалко калории, да стегнете мускулите, а и възстановяват страстта помежду ви, която след раждането на децата, често остава на заден план. И още нещо – установено е, че когато интересът към секса се загуби, храната може да се превърне в добър отдушник. Така че нещата са зависи.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа