10 неща, които дразнят бременната

Бъдещата майка лесно излиза от равновесие, но има неща, които са особено изнервящи

28 Септември 2022 г.

Наивните момичета смятат, че бременността е времето, когато ще ги носят на ръце и ще изпълняват всеки техен каприз. Но опитните майки знаят, че това не винаги е така, а понякога околните в старанието си да бъдат любезни, прекрачват границата и стават досадни и дразнещи.

Ето 10 ситуации, които най-често дразнят бременната.

1. Не им отстъпват място в градския транспорт
Най-честата ситуация в градския транспорт – бременната седи, извила гръб под тежестта на корема си, а край нея пътниците гледат в телефона, слушат музика, зяпат разсеяно през прозореца ...
Ако някои ги бутне и ги подкани да отстъпят място, стават с видима досада.

„За цялата бременност само веднъж ми отстъпиха място. Беше жена на възраст."

„В метрото един мъж ми каза, че той не ми е правил бебето и не е длъжен да ми отстъпи мястото си.“

„Отстъпват ми място, но не винаги. Някои седят и ми гледат корема с любопитство. Той вече се вижда каквото и да облека, защото аз самата съм доста слаба. Вероятно всеки се опитва да отгатне какво съм изяла, че съм се „подула“ така.“ - Това са част от коментарите на потърпевши.

2. Искат да пипнат корема
Коремът е доста интимна част от тялото и обикновено непознати не го докосват. Но веднага щом една жена забременее, всеки трети (или дори втори) се опитва да го докосне, погали, пипне. Дори напълно непознати да искат да го пипнат. Естествено, това дразни бъдещата майка, особено, ако подобно внимание ѝ е неприятно.

Снимка: Getty
3. Хранят се в близост до бременната с ароматна храна
По време на бременността много жени страдат от хиперосмия – силно повишено обоняние. То се дължи на хормонални промени: прогестеронът, който е необходим за поддържане на бременността, кара жената да реагира рязко на определени миризми, особено когато става въпрос за остри аромати в парфюми или козметика, развалена храна,  остра миризма нариба, месо, яйца. Поради засиленото обоняние вкусовите предпочитания на бременната също се променят

4. Тесните пътеки в магазините
Много бременни се оплакват, че не могат да свикнат с „увеличените" си размери, особено в по-късните етапи. И затова им е много трудно да се промушват между тесните рафтове и пътеки в магазина.

5. Безкрайните тестове и изследвания
Бременните са принудени често да се явяват на прегледи, а в чатовете на бъдещите майки се обсъждат какви ли не допълнителни изследвания. Често, отивайки на работа, те са принудени да носят епруветки, за да ги оставят в лабораторията. Акушер-гинеколозите обясняват, че е много важно да се изследва урината, за да се определи дали протеинът е повишен в него. Това може да е сигнал за прееклампсия.

Снимка: Getty

6. По-големите деца
Трудно е да се повярва, но поради промяната в хормоналните нива бременните започват да се ядосват лесно на по-големите си деца. Причината може да бъде страхът от промяна, подсъзнателните опасения, че ще им е по-трудно да се справят с няколко деца. Основното е да обърнат внимание, ако това състояние не отшуми дори след раждането на бебето. В този случай трябва да се свържат и да поговорят с психолог.

7. Движения и хълцане на бебето
Понякога бебето в утробата, особено в по-късните етапи, става твърде активно. Толкова, че буквално пречи на бъдещата майка да спи или я събужда. Ако се притеснявате, че бебето не се чувства удобно или нещо не е наред, се свържете  вашия гинеколог. Самите движения са добър знак. Понякога бебето, напротив, стои твърде кротко. В този случай също трябва да се консултирате с лекар.

8. Въпросът: "Кога ще раждаш?"
Когато една жена чака дете, всеки срещнат я пита кога е терминът ѝ. Другият също толкова противен въпрос е: „Какво ще е - момче или момиче?“, следва „А как ще го кръстите?“.

9. Коментари, свързани с външния вид
Често околните, дори най-близките, без чувство за такт коментират външния вид на бременната .В мрежата те разказват, че си спомнят как съпрузи, родители или най-добри приятели се изненадват от размера на корема, наднорменото тегло и „оценяват“ „подпухналия“ им нос.

10. Нежността на съпруга
По време на бременността някои жени се оплакват, че съпругът им е започнал да ги изнервя. Той говори различно, прегръща ги различно, мирише различно.

Сигурни сме, че това не е пълен списък на това, което дразни бременните жени. Но има добра новина - хормоналната буря и този труден период рано или късно ще приключи. 

Мона Василева

Още от Да поговорим

Снимка: Getty

Колко често да сменяме памперса

Проблеми със забременяването. Снимка: Shutterstock

6 признака на безплодие, които не бива да пренебрегвате

Снимка: Getty

В седмия месец бебето може да реди кубчета

Снимка: Getty

Шарън Стоун разказа как след инсулта била изоставена от Холивуд

Дете се мръщи на храната. Снимка: Shutterstock

Защо детето отказва да яде

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Лекарите наблюдават плацентата на бъдещата майка. Защо

Каква информация дава положението, нарастването и дебелината ѝ

Бременни релаксират на тревата. Снимка: Shutterstock

Здраве

Алергии и астма по време на бременност

10 неща, които трябва да знаете, ако имате такива проблеми

Снимка: Getty

Здраве

Колко често да сменяме памперса

Отговорът е различен и зависи от възрастта на бебето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Лекарите наблюдават плацентата на бъдещата майка. Защо

Каква информация дава положението, нарастването и дебелината ѝ

Бременни релаксират на тревата. Снимка: Shutterstock

Здраве

Алергии и астма по време на бременност

10 неща, които трябва да знаете, ако имате такива проблеми

Снимка: Getty

Здраве

Колко често да сменяме памперса

Отговорът е различен и зависи от възрастта на бебето