10 неща, които татко може да свърши вместо мама

За да улесни живота на жена си

20 юни 2022 г.

Снимка: Getty

Таткото не може да кърми, но всяка майка ще ви каже, че без мъжка подкрепа би ѝ било много по-трудно. Каква помощ да очакваме от съпрузите и на какво можем да разчитаме. 
Таткото е от този тип мъже, за които е по-лесно да оправят двигателя на колата или да напишат тримесечен отчет, отколкото да сменят памперса. И това е страхотно! Нека всеки прави това, което умее най-добре.
Едно семейство е като оркестър: за всеки инструмент има определена специална партия и е безсмислено да изисквате от цигулката да изпълнява задачата на тромбон.

Ако съпругът издържа изцяло семейството, се опитайте да бъдете съпричастни към факта, че през делничните дни му е трудно да намери време да общува с детето. Важно е, че поне през уикендите татко ще успее да отдели за семейството достатъчно внимание и грижи.
Мъжете може да се възмутят: „А кога да си почина?“ Но в края на краищата почивката е радост от общуването с любимите хора, игра и разходка с деца и просто съвместна вечеря.

За какво ще бъде полезен таткото

Докато детето расте, нуждите и помощта се променят малко по малко, а с тях се променят и отговорностите на родителството.
Ако тримесечно бебе има нужда от бавачка и се очаква от време на време таткото да поеме тази роля, то четиригодишно търси приятел, защитник и ментор, който да го научи да играе футбол.

Какви отговорности може да поеме бащата в зависимост от възрастта на детето

От раждането до 1 година

- Помогнете в къпането на мъника. Със сигурност вашето бебе обича да се плиска във водата и затова с удоволствие ще участва инициативите на татко за „морската битка“.

- Сложете бебето да спи. Ако то не се нуждае от гърдата, за да заспи, бащата може да поеме ритуала преди заспиването. Освен това, когато татко легне в леглото, бебето се чувства по-спокойно и по-защитено.

- Да отиде на пазар. Раждането на наследник е отличен повод да научите мъжа си да пазарува. Когато изпращате съпруга си в магазина, не забравяйте да му дадете най-подробния и точен списък на това, от което се нуждаете.

Психолозите са забелязали, че децата, с които татковците ходят на физическо възпитание или играят игри на открито, по-добре координират движенията, по-лесно намират общ език с връстниците си и растат по-спокойни. Такива дейности са особено важни в наше време, когато хлапетата по-рядко играят на двора и са лишени от игри, които са поезни за развитието им.

Снимка: Getty

1 до 2 години

Разходете се с бебето. Няма по-трогателна картина от мъж, който върви с количка или с бебе за ръка. А за мама това е чудесна възможност да отдели малко време за себе си.
Заведете детето при педиатъра. Често татковците са тези, които са по-способни да развеселят децата и да ги отклонят от манипулациите, извършвани от лекарите.

2 до 3 години
Четете приказки на детето си, разказвайте забавни истории за заспиване. Каквато и приказка да избере татко за приспиване - „Трите прасенца“ или преразказ на филма за Бонд, ентусиазмът и вниманието на хлапето са гарантирани. 

Редете заедно пъзели и конструктор. До тази възраст децата стават по-прилежни и ще могат да прекарват известно време в тиха игра - обаче не повече от 15-20 минути. Освен това развитието на фините двигателни умения на ръцете е много полезно за развитието на мозъка. 

Организирайте изненади за мама. Нарисувайте ѝ картичка, направете за нея хипопотам от пластилин или направете сандвичи – тези дейности ще помогнат на родителите и детео да се сближат още повече.

3 до 5 години
Научете го да се изразява правилно. На тази възраст детето се научава да общува, печели мястото си в групата. Сега е важно да го научите да защитава мнението си не с крясъци и с юмруци, а със здрав разум и учтивост.
Научете детето си да смята, чете, пише, да решава пъзели. То е в състояние да овладее тези умения с кратки домашни уроци (10-15 минути за всеки предмет). Най-добре е да се правят всеки ден.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа