11 прости начина да спрете да усложнявате всичко

Резултатът винаги е по-важен от времето, прекарано в неговото постигане

16 Април 2019 г.
11 прости начина да спрете да усложнявате всичко

Снимка: Guliver / iStock

Простотата е изтънченост във висша степен.“

Леонардо да Винчи

Животът е всъщност прост, но ние упорито се опитваме да го усложним. Марк Черноф изброява няколко лесни начина, които ще ви помогнат да опростите своя:

1. Учете се от миналия опит, а след това забравете изцяло за него!

Миналите грешки трябва да ви научат как да създавате красиво бъдеще, а не да ви карат да се страхувате. Не трябва да продължавате да живеете с грешките си. Вместо това ги сложете под краката си и ги използвайте като стъпенки.

Никога не съжалявайте. Ако всичко е хубаво – това е просто фантастично. Ако всичко е лошо – това е опит. Успехът се заключава не в това, което сте придобили, а в това, което сте научили и колко далече сте стигнали, за да го научите.

2. Съсредоточете се на нещата, които са наистина важни.

Определете какво е най-важно за вас. Постарайте се максимално да изключите всичко излишно. Не губете време и не съжалявайте за нищо.

3. Съсредоточете се на продуктивността, а не на работата.

Постарайте се не просто да си вършите работата, а да я вършите правило. Резултатът винаги е по-важен от времето, прекарано в неговото постигане. Но спрете и се запитайте: струва ли си да изразходвате енергията си за това, върху което работите? Това помага ли за постигането на целите ви?

Не се увличайте в ненужна работа, даже тази, която е спешна, ако тя не е важна.

4. Давайте това, което искате да получите.

Ще получавате най-доброто от другите в случай, че самите вие давате най-доброто от себе си. Започнете да практикувате това златно правило.

Ако искате да ви обичат, раздавайте любов. Ако искате да имате приятели, бъдете дружелюбни. Ако искате да имате повече пари, знайте цената им. Това правило работи. И всичко всъщност е съвсем просто.

5. Престанете да се опитвате да отговорите на очакванията.

Не трябва да се опитвате да бъдете приятели с всички. Развивайте по-близки отношения с по-малко хора. Започнете да се съсредоточавате върху смислени неща за конкретен човек.

Не можете да помогнете или да угодите на всички. Но ако можете да накарате един човек да се усмихне, това може да промени света. Може би не целия свят, но светът на този човек със сигурност. Затова се посветете на своите цели и бъдете себе си.

6. Правете това, което ви подсказва сърцето.

Престанете да вършите неправилни постъпки просто, защото сте способни на това. Бъдете честни със себе си и с всички останали. Не заблуждавайте. Бъдете верни. Бъдете добри.

Постъпвайте правилно! Така се живее много по-просто. Честността, това е същността на успеха. Живейте просто и с удоволствие, правейки това, което ви подсказва сърцето ви.

7. Организирайте своето пространство.

Започнете да се избавяте от всичко излишно. Избавете се от вещи, които не използвате, въведете ред в това, което сте оставили. Много е важно да поддържате ред не само в дома си, но и на работното си място.

Ако то е в безпорядък, това може да ви разсейва и да провокира стрес. Свободното пространство е като бяло платно, върху което можете да създадете нещо великолепно.

8. Действайте ефективно.

Престанете да постъпвате нецелесъобразно само защото винаги сте правили така. Ако продължавате да правите това, което правите, ще получавате това, което получавате.

Много пъти в живота се сблъскваме с непланирани и сложни неща само защото не се замисляме достатъчно за тях. Вместо това рационализирайте живота си, като намерите най-добрите начини за решаване на проблемите. Съсредоточете се върху една система в даден момент (вашата система за почистване, системата ви за поръчване, тази за документиране, вашата система за електронната поща и т.н.). Опитайте се да я опростите, да я направите по-ефикасна и логична. След това, веднага щом подобрите тези системи, се придържайте към тях.

9. Оставете нещата да бъдат по-несъвършени.

Усмихвайте се при всяка възможност просто, защото сте решили да бъдете щастливи и благодарни за всички добри неща, които имате и за всички проблеми, които нямате. Животът не е съвършен, хората не са съвършени и вие не сте съвършени – нормално е, тъй като в реалния свят никой не дава награда за съвършенство. Наградите се получават от хората, които вършат добри дела. А единственият начин да се правят добри неща е да бъдат несъвършени в 99% от случаите.

10. Избавете се от ненужните драми и тези, които ги създават.

Никога не създавайте ненужни трагедии и не се обграждайте с хора, които се занимават с това. Избирайте си такива приятели, с които да се гордеете, да им се възхищавате и такива, които ви обичат и уважават. Такива хора ще направят деня ви малко по-слънчев и цветен, просто, защото присъстват в него. Не си тръгвайте от негативните хора, БЯГАЙТЕ от тях! Животът е твърде кратък, за да губите време с хора, които изсмукват щастието от вас.

11. Забравете какво мислят и искат всички други от вас.

Една от най-големите свободи е в това да не се тревожите какво мислят другите за вас. Понякога трябва да излезете навън, да дишате чист въздух и да си напомняте кои сте и кои наистина искате да бъдете.

Най-доброто, което можете да правите, е да следвате сърцето си. Рискувайте. Не вземайте безопасни и прости решения, защото се страхувате какво ще помислят хората за вас или за това какво може да се случи. Ако го направите, никога нищо няма да се случи. Не позволявайте на дребните умове да ви убеждават, че вашите мечти са неосъществими. Не е така. 

Заедно

Заетите хора вземат по-разумни решения

Да поговорим

Да изплуваш отвъд бъркотията

Да поговорим

Когато решиш, че си лоша майка

Да поговорим

Защо гимназията остава завинаги

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Сексът е водещ в съвременните връзки, не романтиката

Традиционните роли в двойката вече са отменени, констатират психолози

Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Всичко, което трябва да знаете за забавянето на говора

Детето е на 3 г., а не иска да говори

Ариана Гранде. Снимка: Getty

 

Новини

Ариана Гранде подаде молба за развод

Само след 2 години брак

Чанинг Тейтъм. Снимка: Getty

Новини

Чанинг Тейтъм показа колко е пораснала 10-годишната му дъщеря

Актьорът сподели снимки на детето, което отглежда, заедно с бившата си съпруга

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Заедно

Без пътни знаци

Има причини детето да бяга от училище.

Снимка: Shutterstock

Шерп носи багаж по склона. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Родители шерпи: кои са те

Експертите описаха нов тип родителска свръхзакрила, която носи само вреда

Певицата Шер. Снимка: Getty

 

Новини

Шер поднови връзката си с младия Александър Едуардс

Влюбените бяха засечени да вечерят в ресторант Funke в Бевърли Хилс

Майка изпраща детето си на училище. Снимка: Getty

Образование

Защо плачем, когато изпращаме детето на училище

Майка написа искрен пост и сподели нещо близко и разбираемо за много родители