12 признака, че сте лоша майка

Може сред тях да откриете грешките, които не искате да допускате

05 декември 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

„Мама винаги е най-добрата - каквото и да нарави!“ - популярно, но доста опасно твърдение. Защото и най-добрите майки допускат големи грешки, за които децата им плащат висока цена.
Най-важните от тях събраха специалисти от detstrana.ru.

Кара му се, дори когато чуе истината. Детето е намерило сили да си признае грешката и да разкаже (да признае пред най-близкия човек!) своя грешка или срамна постъпка. То разчита на доверие или на прошка, но въпреки това е наказано.

Кара му се пред чужди хора. Също така и пред близки роднини – пред баби, дядовци, братовчеди ... Публичните сцени сриват самооценката на детето, правят го уязвимо, подриват почвата под краката му.

Постоянно чете нотации.Лягай да спиш!“, „Събери си играчките!“ , „Измий си ръцете!“ , „Сядай да пишеш домашни!“ ... Да всичко това действително трябва да се свърши и вероятно детето се нуждае от напомняне. Но безкрайният поток от напътствия е тегав. Без мили думи, насърчаване и усмивка ... кой би понесъл това? И наистина не е по силите на малчуганите.

Да не присъства тук и сега. Детето прави какво ли не, за да привлече вниманието на майка си – слага си гащите като шапка, ходи патешката по детската площадка ... А майка му не отделя поглед от телефона и няма сила, която да я откъсне от екрана.

Снимка: Guliver / iStock

Постоянно го сравнява с околните. „Ето синът на моята колежка донесе тетрадка, пълна със звездички.“ „Виж как се храни брат ти, не като теб!“ В тези ситуации детето си мисли: „Аз не ставам за нищо.“

Никога не го хвали за постиженията. Успехите могат да са различни. Двугодишното дете може успешно да подреди пирамидка, а ученикът да се изяви отлично на олимпиада. Резултатът обаче е един: майка му остава безразлична.

Подценява неговите чувства. „Стига хленчи!“ „ Момчетата не плачат!“ „Какво се хилиш през цялото време като глупак!“ Чувайки това, детето постепенно свиква с мисълта, че няма право на собствени емоции.

Не му дава възможност да пробва. Много по-лесно е мама да го нахрани, да го облече, да му закопчае копчетата, да завърже обувките, отколкото търпеливо да чака неумелите пръстчета на малчугана да се справят сами. В дългосрочна перспектива това носи само вреда.

Дава лош пример. Децата попиват и копират всичко от родителите си – и лошото и доброто поведение. Искате детето да е трудолюбиво, смело, умно, честно? Започнете със себе си.

Снимка: Guliver / iStock

Никога не дава право на избор. Личността не може да се оформи в условията на постоянна диктатура. Свободата на решенията е много важна дори за най-малките – дори, когато става дума да отидат на по-далечна площадка, за да си играят с други деца.

„Откупва се“ с вещи и подаръци. Естествено, че децата имат нужда да бъдат глезени и зарадвани, но не и до безкрайност, затрупвайки ги с подаръци. Те истински се нуждаят от връзка и подкрепа от вас.

Прави всичко вместо него. Детето, което е „обслужвано“ прекомерно, расте безпомощно и неуверено в себе си.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа