4 грешки при възпитанието на 5-годишните

Какво травмира детската психика, коментар от психолог

20 август 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Всяка възраст има свои собствени характеристики и трудности. Петата година обаче е водоразделен период, когато влиянието на родителите става толкова огромно, че е лесно да травмират детето с погрешно отношение.
Ако майките и татковците знаят за особеностите на възпитанието на 5-годишните хлапета, няма да допускат тези грешки, които могат да имат последствия за цял живот.
Кои са те обяснява  психоложката Карина Рихтер,  експерт в отношенията родителели и деца.

1. Не ограничавайте свободата и вземането на решения от 5-годишното дете. Това е времето, когато то активно се учи на независимост. Ако допуснете тази грешка, синът или дъщерята ви няма да могат да вземат собствени решения в бъдеще и ще станат зависими от другите.

2. Не пренебрегвайте трудни детски въпроси, дори и да не знаете отговорите. Не ги подценявайте и отминавайте с пренебрежение.
На тази възраст хлапетата са много любознателни. А това качество се възпитава от рано. Така че се постарайте да задоволите детското любопитство.

Снимка: Guliver / Getty

Най-добре е да поканите детето да търсите заедно отговора.
Освен това живеем в ерата на достъпна информация и това е по силите на всеки родител.

3. Не обещавайте, ако не сте сигурен, че ще удържите обещанието си. В противен случай ще дадете пример за безотговорност на детето си. Разбира се, ситуациите са различни и не винаги е възможно да удържите на думата си. В този случай задължително обяснете на детето защо се е случило така.

4. Родители, които пренебрегват страховете и фантазиите на детето си, правят голяма грешка. Важно е да запомните, че на 5 години то достига върх в творческата си дейност. На тази възраст то активно развива въображението си, но се появяват се страхове и въображаеми приятели.
Ако кажете на хлапето, че изобретенията му са глупави и наивни, със сигурност ще му пречупите крилете. 

И не на последно място - не забравяйте за похвалите. Оценете точно действията на 5-годишното и резултатите, не хвалете самото дете.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа