4 важни умения за живота и парите, на които уча детето си

Какви да бъдат тези уроци и колко специфични да бъдат? От кога да започнем?

08 януари 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Всеки от нас иска да даде най-доброто възпитание и образование на децата си и да ги предупреди за грешките, които е допуснал. Това важи особено за парите и финансите. Но какви да бъдат тези уроци и колко специфични да бъдат? От кога да започнем? Има ли материали по темата? Въпроси, на които намираме разнопосочни и не особено ясни отговори.

Обикновено, най-важните уроци изобщо не са свързани с парите, а са основни умения, които ще ни служат вярно цял живот в много различни ситуации.

Преди да научим децата ни на тях обаче, трябва ние самите да ги притежаваме, защото някой беше казал, че няма смисъл да възпитаваме децата си, защото така или иначе, те ще правят като нас, трябва да възпитаме на първо място себе си.

На уменията, които ще ви представя в този материал, се учим взаимно аз и почти 3-годишната ми дъщеря Карина.

Търпение

За да съм честен, аз не съм от най-търпеливите хора и дъщеря ми е наследила това от мен. Въпреки това, съм осъзнал, че отлагането на удовлетворението е едно от най-важните умения, които е добре да притежаваме. Наскоро чух една история, която много добре илюстрира това.
Попитали в едно телевизионно предаване милионер в какво се крие тайната на успеха му, а той отговорил, че в основата на всичко е именно търпението. „Но аз мога да ви изброя хиляди области, в които търпението няма да ни помогне“ – не отстъпвал журналистът – „ето, например, как може да пренесеш вода в сито?“. Милионерът възразил: „Грешите, просто трябва търпеливо да дочакате зимата и ще стане“.

Търпението ни осигурява време, за да разделим нуждите от желанията ни и да не правим импулсивни покупки, за които после съжаляваме. Както и при другите умения, и това е по-лесно да се научи, докато сме още малки.
Когато бях дете, винаги си оставях от шоколада или бонбоните за следващия ден. По този начин възпитавам и дъщеря ми, но изобщо не е лесно.
Как да обясниш на едно 2-годишно дете да остави част от лакомствата си за после, а да не ги изяжда всичките веднага?
Правя го с много търпение, разбира се.

Още след като започна да разбира много неща (на около година и половина), със съпругата ми решихме да даваме на дъщеря ни Кари джобни пари - по 2 лева на ден.
С тях тя може да си купува каквото си поиска (с някои ограничения, разбира се). Първоначално, тя си купуваше само шоколадови яйца, но постепенно разбра, че има и други възможности.
Освен това, дъщеря ни осъзна, че те са с различни цени и може да си купува различни количества. Например, с тези пари може да си купи много мандарини, близалка и мандарини, малка играчка, сушени плодове, солети или други неща.

Много време ми отне да я науча, че ако си запази част от парите за следващия ден, те ще станат повече и ще може да си купи нещо, което не може да си позволи с джобните за един ден.
С тези уроци тренирам нейното търпение, както и моето, разбира се. Следващата ни задача, свързана с това умение, е да разбере, че цените не са еднакви във всички магазини и че има промоции. Ако прояви търпение, ще може да си купи повече неща с нейните 2 лева на ден.

Самоувереност

Това е една от онези малки, мръсни тайни, която движи цялото ни консуматорско общество.
Всички производители, търговци и рекламодатели полагат всички възможни усилия и харчат милиони левове, за да смачкат нашата самоувереност и да ни направят зависими. Отвсякъде ни дебнат реклами, в които се казва, че нашата кола е лоша и има по-добра, че вече не е модерно да си с руса (черна или червена) коса, че имаш мръсна баня, жълти зъби, лош дъх, стари мебели, прекалено скъп прах за пране и още хиляди подобни неща.
Децата са подложени на още по-голяма „пропаганда“.
Детските предавания по телевизията или по интернет, са прекъсвани от реклами за най-новите играчки и лакомства, които само готините деца имат. Също така, няма да си щастливо дете, ако мама и тате не ти купят онзи робот с батерии или пълен комплект от принадлежности за твоята кукла.

Ако възпитаме в себе си и в децата си чувството на самоувереност, ще се предпазим от тази външна сила, която ни кара да купуваме непрекъснато ненужни неща, за да сме усмихнати и щастливи, като хората от рекламата. Трябва да разберем, че не новата и скъпа играчка (за деца или за възрастни), ще реши всичките ни проблеми и ще ни издигне в очите на другите. Собствените ни умения, опит и характер ще го направят. Няма нужда да доказваме нищо на никого, нали?!

Целия текст може да прочетете в Обекти. бг

 

 

 

Коментари
Последни видеа