5 хитрини, за да не се разкрещите на децата

Освен, че не е красиво да си повишавате взаимно глас, това има и някои негативни последици

27 ноември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Детето ви ядосва, започва да крещи и неусетно сами влизате в неговия тон. Случвало ви се е, нали? Никой не печели от това. Нито то ви чува, нито вие постигате своето. Освен, че отстрани не е много приятно, взаимното крещене има и някои негативни последици. Губи се диалогът, доверието се нарушава, увеличава се безпокойството и т.н.

Според експерти това лесно може да се преодолее с помощта на 5 полезни хитрини, които ще ви спрат и ще ви помогнат да не се разкрещите на малчугана.

1.Проявете съпричастност

Трикът тук е винаги да се поставяте на мястото на детето, за да разберете защо то действа по един, а не по друг начин. Това няма да ви позволи да се  увличате твърде много в гнева си, да помислите поне два пъти преди да се разкрещите и да прецените как най-добре да формулирате искането си, моделирайки правилно тона на гласа. След като гневът бъде премахнат, тонът на гласа се понижава по естествен път.

2. Бъдете пример

От съществено значение е да давате добър пример, за да предотвратите вкореняването на лошите навици. Един от тях е крещенето. Правилото гласи: „Никога не правете на децата си това, което не искате някой да прави на вас самите“. Помислете – приятно ли ще ви бъде, ако шефът или колегите ви нагрубяват и ви крещят?

3. Научете се да контролирате емоциите си

Родителят е длъжен да контролира емоциите си. Ще му помогне, ако започне да анализира емоционалното си състояние. Така ще получи нужните отговори. Ако например, се чувствате уморени и осъзнаете това, ще ви бъде по-лесно да предположите, че лесно може да си изпуснете нервите. А като осъзнаете това, ще съумеете да потушите пожара, преди да е започнал.

4. Използвайте позитивен диалог

Какво означава това? Обикновено чрез виковете си към детето си служим с думи като: „Недей!“, „Не говори сега!“, „Не прави това!“ Всички те са заредени с негативна енергия. С децата е много по-полезно да използвате позитивни послания. Затова трансформирайте диалога в позитивен като просто премахнете думите, които започват с „не“. Така малчуганите много по-лесно ще възприемат какво им казвате.

5. Извинете се, когато грешката е ваша

Случва се и родителите да грешат. Дори твърде често. В такава ситуация задължително се извинете на детето, прегърнете го и го целунете. По този начин ще разбере не само, че повишаването на тона е било грешка, но и че можете да се извинявате. И самото то ще следва такова поведение.

По материали от Curioctopus

 

Коментари
Последни видеа