5 играчки, които няма да омръзнат на детето

Сред тях няма скъпи, но са от голяма полза за развитието

28 юли 2022 г.

Снимка: Getty

Всяка майка ще разкаже за купищата играчки, които събират прах и са потънали някъде по кашоните. Готините джаджи с много бутони и функции гарантирано събуждат интереса на възрастни и деца. След няколко дни обаче, по някаква причина, те се озовават в мазето. 
Едно от обясненията за този феномен е, че сложните електронни играчки не насърчават децата да включват собственото си въображение, да импровизират и да създават все повече и повече нови истории или сюжети за игра.
За да стимулират интереса и въображението на децата, психолозите съветват да създадете универсална, вечна колекция от играчки, която ще расте заедно с детето.

Първата точка от плана е просто да не се изкушавате от най-новото и най-скъпото в магазина.

Кубчета
Тази категория включва също магнитни и конвенционални конструктори. Детето трябва да има всички вариации - от сложно Лего, което трябва да се сглоби според инструкциите, до прости кубчета, от които може да създава свои собствени сгради.

Снимка: Getty
Първоначално малчуганите строят кули от блокчета, а с порастването започват да строят по-сложни конструкции – от многоетажна сграда до средновековен замък, в зависимост от това доколко въображението се развихри.
Така детето постепенно усъвършенства не само игрови, но и инженерни умения. По-добре е да купувате кубчета на магнити, така че да не се разстройва, когато сградата се срути отново .

Фигурки

Спомняте ли си, как като деца всички ние събирахме фигурки от шоколадовите яйца Kinder Surprise? Събрахме цялата серия и след това играхме заедно със семейството.
Днес можете да купите цялото разнообразие от динозаври и анимационни герои.

Снимка: Getty

Според психолозите е по-добре да купувате най-простите фигури, оцветени в естествени цветове, а не в някакви ярки и немислими нюанси. Колкото по-опростен е дизайнът, толкова по-добре. Тъй като именно тези фигури могат да се впишат във всеки измислен от малчугана сюжет, те предоставят повече възможности за съвместна игра. Докато анимационните герои и странните същества налагат определен образ, в който е трудно детето да внесе нещо свое.

Коли и писти

Влакче е на релси е една от най-желаните играчки за всички деца. И наистина то може да бъде вечно. Тъй като хлапетата от всички възрасти обичат да гледат движението на влака по релсите, това занимание може да ги забавлява дълго време. А сглобяването на железопътни релси е интересна задача и за по-големи деца.

Снимка: Getty
Днес обаче има варианти не само с влакове, но и с автомобили - както пластмасови, така и дървени. Механизмът за сглобявене на пистите дава много опции за големи и малки маршрути.

Хартия и бои

Рисуването и моделирането е безкраен източник на вдъхновение за деца от почти всички възрасти. Всяко хлапе трябва да има книжки за оцветяване, дъска за рисуване, пластилин, лепило, флумастери.
Колкото повече място за творчество, толкова по-добре. Нека детето има собствен кът с всичко необходимо, където да играе с различни материали и да съхранява своите рисунки.

Костюми и маски

Маскирането и обличането като лекар или полицай дава големи възможности за развитие на игровото мислене.

Снимка: Getty
Ролевите игри стимулират социалните умения, емпатията, позволяват на детето да изживее много емоции. И освен това те развиват големи и фини двигателни умения.
Щом облече бялата престилка е „стане“ лекар, то  използва играчките като истински инструменти и се грижи за пациентите.
Нека детето има поне три костюма, с които въображението му наистина ще се развихри. По-добре е от три готини робота, които ще изостави на следващия ден.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа