5 неочаквани плюса от карантината за кърмачката

Минусите всяка прекрасно ги знае

21 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

При силен дефицит на положителни новини се опитваме да затворим поне едно око пред трудностите и да фиксираме вниманието си върху предимствата от кризисната ситуация. Кърменето не е прост процес (особено ако е за първи път), колкото и естествено и лесно да изглежда от страни. И при всички безспорни предимства, има цяла поледица от „не трябва“, „не е точно така“, „има правилно и неправилно“.
Сега е моментът да се абстрахирате от тях.
Какво може да направи кърмещата майка по време на карантината, съветват специалисти.

Да накърми детето си в Лувъра

или пък в галерия Уфици, Ермитажа, в Британския музей, Третяковската галерия.
Нещо повече – тя може да храни бебето си по време на виртуален концерт, да се включи в представления на Балшой театър и да гледа „Жизел“ ...
Всички шедьоври на световната класика сега са достъпни.
Кога, ако не сега може да си организира заедно с бебето виртуални екскурзии из цял свят.

Да забрави за официалните дрехи

А също така за всякакви аксесоари, парфюми и бижута. Никакви специални приготовления, свързани с външния вид на майката  въобще не са ѝ нужни – тя може веднага да накърми бебето си, още при първия му рев. Където и е удобно и както може – просото разтваря халата и готово. Без да се притеснява, че минаващите край нея ще я гледат строго, защото се е разхвърляла на публично място.

Не се притеснява, че изцеждането отнема много време

Да се излиза освен до магазина и да се хвърли боклук, не бива. Карантината налага да си седим у дома, за да се предпазим от зараза. И разполагаме с цялото време – не е нужни да се притесняваме, че изцеждането на кърмата става бавно, да мислим как да я замразим в хладилника или колко време ще отнеме размразяването.
Нито да се притесняваме дали татко няма да я затопли прекомерно или пък ще я донесе направо студена.

Да си отдъхне от съвети

Свекървата и майката вероятно имат цял куп „ценни“ идеи за кърменето и въобще за отглеждане на бебето. Те знаят и колко често майката трябва да яде, какво точно, за да има кърма. Съседките в двора и непознатите в поликлиниката изгарят от желание да засипят със съвети младата майка и да споделят с нея житейската си мъдрост.
Колко е хубаво сега, че тя е далеч от всичко това и няма как да получава непоискани съвети, наставления и поуки.
Като избягва контакти, кърмачката си спестява всичко това както и много възможни конфликти.

Не се чувства самотна

За много майки кърменето и свързано с редица ограничения, особено в първите месеци след раждане на бебето – да не излиза през целия ден, да не може да се срещне с приятелки, да не може да  хапне нещо вкусно, което обаче е определено като вредно. И тогава ѝ се струва, че целият свят е поканен на парти, на което обаче тя няма как да присъства. И  естествено страда.
Сега купонът се премести в скайп и в социалните мрежи, приятелките също си стоят по къщите, готвят обменят рецепти, и дори до сладкарницата не е нужно да ходиш.
Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа