5 поведения на децата, които не трябва да допускаме

Важно е да се научим да ги разпознаваме, за да ги коригираме навреме

19 ноември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Никой не се ражда научен да бъде родител. Този „занаят“ се учи в движение, с всичките проби и грешки, които предлага практиката. Защото на теория всичко изглежда много лесно, а не е така.

Една от честите грешки на повечето родители е свързана с поведението на децата. По-конкретно с 5 ситуации, които не трябва да допускаме, тъй като не са полезни нито за нас, нито за малчуганите, още по-малко за околните. Когато се научим да ги разпознаваме, ще успеем и лесно да ги коригираме. Или поне сравнително лесно.

1. Детето се държи неуважително

Това поведение не търпи отлагане. Трябва да действате сега, за да има ефект. Липсата на уважение е важна за бъдещите му взаимоотношения и е ключ към това какъв възрастен ще стане. Ако детето не уважава своите връстници, не очаквайте то да се промени като порасне. То ще се стреми винаги да надделява над околните, използвайки всякакви методи, дори и непозволени.

2. Не приема грешките или забележките

Няма нищо опасно в това да възпитаваме детето да се учи от грешките си и да не прави трагедия, когато нещо не стане по начин, който е очаквало. Това дори е полезно за него, защото му дава опит, повишава самочувствието му и в същото време го формира като стойностен и уверен човек, способен да взема сам решения и да търпи критики, извличайки ползата от тях.

3. Използва обидни думи

Това е първата крачка към насилието, така че не си затваряйте очите, а вземете мерки навреме. Важно е да наблюдавате поведението на детето, докато играе. Колкото и невинни да ви изглеждат някои обидни думи, те всъщност не са. Ако не обърнете внимание сега и не коригирате държането и езика му, то ще изгради този модел и ще го следва неотклонно в живота си.

4. Изисква грубо

Едно е детето да иска, съвсем друго – да изисква, тропа с крак и се налага. Това категорично разрушава връзката ви с малчугана и той постепенно свиква да се държи като господар. Не е добре да го оставите да прави това, защото така го учите да не изпитва уважение към другите хора, което в по-следващ етап може да доведе до неговото отхвърляне.

5. Не изпитва съпричастност

Важно е, защото съпричастността е пряко свързана с уважението. Ако едно дете се държи авторитарно с връстниците си, много скоро ще остане само, защото за тях то ще се превърне във вечен антагонист. Затова е много важно да го научите не само да бъде толерантно към околните, но и съпричастно към техните проблеми. Така става по-комуникативно и се социализира много по-добре.

По материали от Curioctopus

Коментари
Последни видеа

Жена за уважение

02 декември 2020 г.