5 причини да запишете детето в театрална школа

Ето какви конкретни ползи му носи това занимание

09 ноември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Няма ограничения във възрастта, за да запишете детето в театрална школа. И изобщо не е задължително един ден то да стане актьор/актриса. Ползите от тези занимания обаче са наистина големи. Ето само 5 от тях, които не бива да пренебрегвате.

1. Научава се да контролира емоциите си

Емоционалният аспект на театъра е много важен и не бива да се подценява. Възбудата, страхът и нетърпението, които детето изпитва непосредствено преди и по време на представление, са огледало на емоциите, с които ще трябва да се справи като възрастен или когато е поставено в конкретна ситуация. Научаването да управлява и контролира тези усещания от ранна възраст, ще му помогне да бъде по-уверено като възрастен.

2. Увеличава самочувствието

За едно дете научаването на ролята наизуст, изграждането на даден образ чрез жестове и движения, излизането на сцена и изправянето пред публика, е ясно доказателство, че може да се изправи пред света, без да се страхува от преценката на другите.

3. Научава се да работи в екип

Актьорските школи помагат за социализацията. Особено в случаите на деца, които се чувстват неуверени. Споделянето на пространството на сцената с други деца, помага на малчуганите да се научат да контактуват с лекота. Освен това така се учат и на отговорност не само към себе си, а и към другите в екипа.

4. Тренира паметта си

За актьорските си задачи, детето трябва да научи репликите си наизуст. И не само своите, а и тези на другите, за да може да следи диалога на сцената. Всичко това тренира паметта му и допринася за обогатяване на речника му. Освен това е доказано, че помага за преодоляване на дислексията.

5. Подобрява естетическото чувство

В театралните работилници децата често участват с идеи за костюмите, грима и сценографията. Грижата за тази част от постановката, развива изключително много естетическия и творческия им усет.

По материали от Teatro per tutti

Коментари
Последни видеа