5 трика от помощ за адаптация към детската градина

Те ще улеснят и родители, и възпитатели

10 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Без значение е дали детето се страхува или с нетърпение иска да отиде на градина, за да се срещне с куп нови приятелки и учителката, за която дълго сте му разказвали, смяната на обстановката винаги е стрес.
Има обаче начин да го намалите.

Идете заедно на пазар
Тръгването на детска градина трябва да се свързва с приятни нововъведения.
Идете заедно на пазар и купете всичко необходимо – раничка, комплект за преобличане, чашка (всичко, каквото е поръчано от възпитателите) . Изберете заедно с детето  такива, на които са нарисувани любимите му герои от анимационни филми и книги.
Така то ще се усети съпричастно с предстоящото събитие, а и ще бъде улеснено да си разпознава вещите.

Подберете удобни дрехи
Когато детето ще трябва самостоятелно и то бързо да се облече и съблече, е много важно дрехите да са удобни – да не са стегнати, да нямат излишни копчета и ципове. Обувките да не са с връзки, а с велкро, за да не се налага да ги връзва, а просто да залепва.
Ще се налага то да се съблича и облича поне 3-4 пъти през деня, заради спортните и музикални занимания, и разходките в градината. А зимата, когато дрехите са повече, става и по-трудно.

Доближете менюто в къщи до това в градината
Опитните майки съветват тази подготовка също да стане от  рано, още от дома. Особено, ако детето е злоядо и с капризен вкус.
Разпитайте какво най-често се сервира в детската градина и нека  то пробва новите вкусове първо у дома.

Измислете ритуал за събуждане
Настроението на детето зависи от неговото самочувствие, а то – от пълноценния сън. Ако до тръгването на детска градина то е спало до по-късно, трябва постепенно да смените този режим. Добре е да направите събуждането възможно най-приятно.
Купете някакъв весел будилник, който вместо звънец има песен на птици или други природни звуци. Изберете песничка, която да звучи, докато детето се облича. Ако то закусва в къщи, му пригответе „Вълшебна отвара за разсънване“,  каквато пият великаните, в специална чашка с картинки.
 

Направете пътя до градината забавен
Хлапето хленчи и капризничи, а майка му се кара – настроението още от сутринта на всички е развалено. Ако нямате сили и фантазия, използвайте сутрешните часове, за нещо полезно: разказвайте приказка, пейте песнички или измислете забавна игра (кой ще види повече червени коли или повече баби с внуците си).
А на връщане вечерта на всяка цена разпитайте детето как е минал неговият ден, с кого се е запознало и играло. Имало ли е повод да се сърди и ядосва. Какво е имало за обяд и закуска.
Нека детето знае, че мама и татко са готови да чуят и да споделят и радостите и тревогите му.

Източник, превод Мона Василава

 

Коментари
Последни видеа