6 качества, които искате детето да придобие, за да бъде успешно

Как да го стимулирате – практически съвети

21 декември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Ако родителите успеят да възпитат тези 6 качества у детето, това ще му помогне в по-късна възраст – както в кариерата, така и в отношенията с другите. Психолозите отдавна са забелязали, че ако от ранна възраст родителите градят определени качества (например способността да защитават личните граници), децата стават по-успешни в бъдеще. И то във всички сфери на живота – от кариерата до семейството.
Кои са те, разказва психотерапевтката Ейми Морин.

Самодостатъчност

Ако детето ви е разстроено, че неговият приятел получава по-високи оценки, то по същество дава на другия човек власт над емоциите си.
Какво да направите: Заедно с детето си измислете фрази, които то може да си повтаря.
Използвайте думи, които показват, че то е отговорно за това как мисли, как се чувства и как се държи, независимо какво правят другите.
Това ще му помогне да заглуши негативните гласове в главата си.
Най-ефективни са кратките и лесни за запомняне фрази:

"Действам уверено."

„Достатъчно добър съм.“

"Избирам да бъда щастлив днес"

Снимка: Guliver / Getty

Адаптивност

Независимо дали става дума за преход към ново училище, преместване в друг град, държава – промяната е стрес. Психологически силните деца разбират, че тя винаги е към по-добро, дори ако в началото не изглежда така.
Какво да направите: Когато детето е изправено пред голяма промяна, помолете го да сподели подробно чувствата си. Най-важното е, да му помогнете да намери правилните думи, за да опише състоянието си. Например: тъжен съм, щастлив съм ...(разочарован, нервен, нетърпелив).

Способност да каже „не“

Често за децата е трудно да кажат "не", защото се чувстват неудобно. Трябва да намерят смелост да го правят по-често и ще открият, че с времето става по-лесно. Категоричният отказ намалява стреса, когато са принудени да правят това, което не искат.
Какво да направите: Когато детето ви е изправено пред избор да каже „да“ или „не“, попитайте го какви жертви ще направи, ако каже “да“. След това попитайте: "Готов ли си всъщност да направиш това?"
Помогнете му да събере смелост и да кажат „не“.
Измислете учтиви начини да откаже на някого:

"Не, не мога". (Не винаги е необходимо да се обяснява причината.)

"Много ви благодаря за поканата, но имам други планове."

„Трябва да помисля.“

„Не ми се прави това днес, но благодаря."

Признаване на собствените грешки

Децата често се изкушават да скрият грешките си, защото не искат да им се карат. Може би са забравили да си напишат домашните или случайно са счупили скъпа ваза.
Но признаването на грешките им помага да изградят характер. Освен това, след като детето се извини, то намира начин в бъдеще да не повтаря същата грешка.
Какво да направите: Ако детето ви направи грешка, му напомнете, че може да промени нещата, за да не се повтори. Обсъдете заедно какво трябва да се направи.


Снимка: Guliver / Getty

Радост от успеха на някой друг

Обяснимо е децата да ревнуват, когато приятелите им получат нова играчка, например. 
Насърчавайте ги да хвалят тези, които се справят добре. 

Какво да направите: Помолете детето си да направи списък с черти, на които се възхищава. Може би иска да бъде по-уверено, като приятеля си, или весело, като съученика си.
След това го помолете да се държи така, сякаш вече притежава тези качества.

Постоянство в постигане на целта

Когато са необходими много време и усилия, за да се постигне конкретна цел, дори възрастният човек е склонен да се откаже. Но психически силните, независимо от възрастта, ще продължат да се движат напред.
Какво да направите: Помолете детето си да напише писмо, изпълнено с думи на доброта, с които само да насърчава себе си. Това може да бъде дълга или кратка бележка, която казва: „Знам, че нещата са трудни, но аз мога да го направя“.
И винаги, когато се изкушава да се откаже, му напомнете да прочете отново това писмо. Това ще го мотивира да продължи напред.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.