6 признака, че не сте бил обичан като дете

Травмата остава за цял живот, но има начин да я заглушим и лекуваме

27 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

За новороденото има само един важен човек - майка му. То расте, учи се да ходи, да говори, опознава света, но тя остава най-скъпият и близък за него човек. Ето защо е толкова важно именно майката да му даде усещане за спокойствие, стабилност и най-важното - любов.
Бащата е втората най-важна фигура. Мама е любов, грижа, топлина, а татко е познание за света, защита, сила, самочувствие.
Само когато и двамата родители участват във възпитанието, тогава синът или дъщерята растат щастливи.
Ако по някаква причина детето е лишено от тази любов и сигурност, ако майката или баща са студени и безразлични, травмата и чувството за изоставеност остава за цял живот.

Особено страшно е, когато емоционално студеният родител е майката.
Представете си, че вашето детство е основата, а зрелостта е самата къща, която строите дълги години. Ако основата е нестабилна и напукана, тогава всички усилия да закрепите сградата ще се провалят, обяснява психоложката Джонис Уеб.

Има много такива хора "с пукнатини в основата". Те не споделят и не разкриват душата си дори пред най-близки приятели. Някои изобщо не знаят как да разрешават конфликти: по-лесно им е да се преструват, че нищо не се случва. Други остават пасивни във връзката си: оставят всичко да се случва, както партньорът иска и казва.

„Когато родителите отхвърлят собственото си дете, то смята, че чувствата му нямат значение. Тогава става по-лошо: то престава да чувства своята стойност, опитва се да избегне чувствата, всякакви емоции го плашат“, казва д-р Уеб.

Снимка: Shutterstock

 

6 признака, че не сте били обичан в детството си
1. Прехвърля разговора към събеседника
Този човек е отличен слушател - ще подкрепи, успокои, ще изслуша. Вярно е, че в разговор с него ще почувствате, че сякаш си говорите сам. Диалог няма. Щом се опитате да разберете как е, той веднага се затваря в себе си. Най-лошият въпрос, който можете да зададете, е "Как е семейството?"

2. Доволен е от това, което има
Изглежда сякаш няма желания - той се съгласява да прави каквото му се каже, защото е свикнал, че всичко за него се решава от друг: къде да отиде на почивка, в кое кафене да седне. За себе си той не купува почти нищо – достатъчни са му чифт дънки и два пуловера. В същото време той е възможно най-грижовен и внимателен към другите.

3. Не може да говори за чувства
Особено ако са тежки емоции като тъга, негодувание. Той изглежда се срамува, че причинява неудобство на събеседника със своите емоции (дори и да са най-естествени и справедливи). Ще трябва да проявите максимална деликатност в отношенията си с такъв приятел.

4. Не говори за миналото
Този човек е като робот: без сладки истории от детството, без трогателни спомени от училището. Той сякаш е изтрил детството си от паметта и не иска да се връща към тази тема. Има емоциите и впечатления само от днес и сега. Такава тайнственост може първоначално да привлече хората към него, но след това ги отблъсква.

5. Избягва конфликтите
За него е по-лесно да се преструва, че нищо не се случва, отколкото да подрежда връзка. Такива хора често се превръщат в призраци – изчезват от връзките без никакво обяснение.

6. Страхува се от чужди сълзи
Той просто не знае как да отговори на чувствата на другите - няма значение дали тези чувства са радостни или тъжни. Признанията в любов и потокът от сълзи предизвикват у него желание да си тръгне, за да не вижда и да не чува.

Снимка: Shutterstock

Как да помогнете

Трудно е. Основната ви задача е нежно, деликатно и тактично да доведете „необичания“ до емоционален разговор.
- Винаги го питайте как е, какво ново има.

- Покажете, че се интересувате и от най-малките подробности от живота му.

- Подкрепете го в конфликти.

- Говорете за чувства - за героите на филми, книги, за вашите собствени и след това неговите.
Важно: Ако видите, че дадена тема е неприятна за човека, не я продължавайте. Спрете този разговор, прехвърлете го на друга тема. И се опитайте да обсъдите болезнената ситуация по-късно, когато той започне да ви вярва повече.

По материали на Psychology Today, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа