6 вредни за психиката на детето фази, които често казваме

Психологът обяснява защо тези думи са травматични и с какво да ги заменим

25 ноември 2022 г.

Снимка: Getty

 

Детето приема това, което мама или татко казва твърде буквално, поради възрастта, незрялостта на психиката и особеностите на емоционалното си развитие. То не оценява напълно изпусната от възрастните фраза. Приема я твърде лично. Затова някои изрази, в които родителите не влагат особен смисъл, а използват по-скоро по инерция, могат да го наранят.
Ето кои са те според психолога Никита Борисов, който анализира защо не бива да ги казваме и предлага с какво да ги заменим.

„Можеш и по-добре – не се стараеш достатъчно“
Родителите обичат да повтарят тези думи, очаквайки по-добри резултати от своя наследник, възлагайки му големи надежди. Но малкото дете ги тълкува по свой начин.
„Тези думи карат детето да смята усилията си за обезценени и безполезни. Вместо това трябва да го подкрепяте и хвалите. Това ще го мотивира да се справи „още по-добре“, съветва експертът.

"Нямаме пари!"
Кога родителите най-често казват това? Когато детето иска да му купят нещо, да му дадат пари за неговите нужди и желания. Отказът в тази форма развива у него чувство за вина ("мама и татко имат проблеми заради мен, молбите ми са неуместни").
Възрастните могат да обяснят същата идея с други думи: например, че бюджетът за купуване на играчки този месец е изчерпан и да предложат план за следващия. Или да кажат: сега имаме важни разходи, които няма как да отложим, но следващия месец можем да се върнем към този въпрос.

"Нямам време"
Детето изисква внимание, да покаже нещо, да направите нещо заедно, а вие отхвърляте поканата със сухото: нямам време. Не се изненадвайте, че това ще го разстрои.
Когато нямате време, по-добре кажете на сина или дъщеря си така: „Ела по-късно? Или: ще го направим през уикенда. Може ли?“, казва психологът.

„Стига вече“
С раздразнение в гласа виката тази фраза, когато детето е палаво и прави това, което не ви харесва: скача, тича, крещи. И това е поредната грешка. Децата не обичат забрани, които не разбират.
Опитайте се да обясните причината и да кажете същото, но по спокоен начин: шумът пречи на кака ти да си напише домашните, глезотиите ти са опасни, ще паднеш от канапето и ще се удариш и т.н.

"Хайде, бързо"
Когато няма специална причина, не бързайте и не притискайте детето - едва ли с думите си ще ускорите мигновено действията му, ако все още не умее да се облича, например.
„Ако детето се облича бавно, не трябва да му се карате, а да му покажете как да се справи по-бързо. Бъдете му опора и учител”, съветва Борисов.

"Защо си толкова непохватен..."
Етикети, негативни оценки и констатации са още един начин да отгледате несигурен човек. Детето тълкува тези фрази от най-близките си хора като сигнал за отхвърляне („родителите ми не ме харесват такъв“).

Струва си да запомните, че всеки човек има свои собствени недостатъци и детето не е изключение. Вашата родителска задача е да го приемете и да му помогнете да коригира тези недостатъци, а не да го упреквате. Ако кажете тези думи веднъж, не е страшно. Но ако постоянно го засипвате с упреци, това може да му се отрази негативно в бъдеще “, обобщава експертът.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа