7 родителски грешки във възпитанието

Прочутият списък на психолога Тим Елмър

10 ноември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Авторът на психологически бестселъри Тим Елмър, експерт по лидерство и основател на Growing Leaders съставя списък на грешките във възпитанието, които родителите допускаме и заради които у децата се формира неувереност в собствените сили и неправилно възприятие на действителността.

Тези грешки понижават значително шансовете на бъдещото поколение да успее и в личния живот, и в работата, но ето на практика с кои свои действия, според него, можем да навредим на децата си:

1. Не им даваме възможност да рискуват 
Първоначалните възприятия за света се формират в най-ранно детство и ако родителите винаги презастраховат малкото, като не му дават възможност да направи свои лични грешки и не рискува, то няма да бъде готово да посрещне трудностите като възрастен.

2. Винаги сме насреща, дори да няма нужда
Прекалената загриженост и помощ при всеки повод и без повод водят до това, че детето не умее да намери правилните решения самостоятелно, страхува се да преценява ситуацията и да прави изводи.

3. Прекаляваме с възторга от детето 
Ако то чува неоправдани похвали от родителите си, с времето ще разбере, че от всички хора само близките му го смятат за изключителна личност. Мнението на останалите може да е абсолютно противоположно. Хвалбите трябва да са с мярка и по същество.

4. Чувството за вина

Най-главното, което детето трябва да проумее, е че неговият успех зависи от неговите действия, поведение и положените усилия.

5. Липса на примери за родителски грешки
Всяко дете трябва да усвои своите жизнени уроци, не бива да то ограничаваме от собствените ни решения. Но не е излишно да споделим с него своя опит без да натрапваме възгледите и изводите си, а просто да споделим.

6. Погрешно възприемаме неговия интелект и разум за зрялост
Това, че детето е надарено с талант и неговите интелектуални способности невинаги свидетелстват за готовността му да се справи с живота. Старайте се постепенно да му давате свобода на действие, а не да го пускате изведнъж да се справя с живота като голям човек.

7. Прилагаме двойни стандарти във възпитанието

Когато изисквате от детето да съблюдава дадени принципи, сте длъжни и вие да се придържате към тях. Ако по примера на родителите малкото види, че правилата могат да се заобикалят, то няма да ги смята за важни и да ги спазва.

Адаптация Марина Атанасова, източник: parents.ru

Коментари
Последни видеа