7 саморазрушителни фрази, които нямат място в живота ни

За да сме успешни и спокойни, не бива да си ги казваме

28 Юли 2019 г.
7 саморазрушителни фрази, които нямат място в живота ни

Снимка: Shutterstock

Вие сте уверени, интелигентни, самодостатъчни, хора, които са наясно със себе си и с това, което искат от живота? Тогава вероятно знаете как да реагирате на нападките на околните, например така: „Кучето лае, керванът си върви“.

Но ако негативната оценка и обидните думи по ваш адрес излизат от… собствените ви уста?

Повечето хора са склонни към самокритика, която, естествено, може да бъде много полезна, но само, ако е конструктивна. Понякога обаче човек е склонен да си раздава негативни оценки, които потискат и понижат самочувствието. Но никой няма нужда от това, нали? Затова parents.ru подбира някои от най-популярните саморазрушителни фрази, които, според психолози, нямат място в живота ни, след като искаме да сме наистина успешни и щастливи.

1.„Никога няма да… (бъда щастлива/успешна/хубава и т.н)

Никога не казвайте „никога“! Така се лишавате от шанса да опитате. Фразата „Аз никога не…“ е една от най-разрушителните в живота.

Казвате си: „Никога няма да бъда стройна“ и продължавате да похапвате, да не спортувате и да трупате килограми.

„Никога няма да науча английски по-добре“ и преставате да ходите на курс за усъвършенстване на езика.

„Аз никога няма да бъда щастлива“ и спирате да се оглеждате, да мечтаете за запознанства с градивни и интересни хора. Така спирате да бъдете интересни и за тях, и за себе си.

„Никога няма да мога да печеля толкова, колкото мои приятели“ и така опропастявате възможността да реализирате добра своя идея, да постигнете нещо повече в работата си, да планирате развитие и напредък.

Казвайки си „никога няма да мога“ или „никога няма да стане“, се лишавате от главното: мотивация. Вие си разрешавате да НЕ пробвате, да НЕ опитвате, да НЕ направите нещо.

Вземете пример от Алберт Айнщайн: формулирайте условието на задачата така, че да можете да търсите и откриете правилното решение – разбийте голямата задача на няколко по-малки, отвоювайте малки победи, постигайте малки успехи, докато се стремете към големите. И забравете за „никога“.

2. „Вече съм стар/а за това. Още съм млад/а за това.“

Още една демотивираща фраза, която често върви с първата. Изричайки я, вие си разрешавате да не опитате да направите нещо, което може би можете да направите. Общото послание е: „Аз съм вече стар/още млад/, за да променя нещо в живота си.“ Констатирате спорен факт, че ВЕЧЕ или ОЩЕ не можете да повлияете на хода на събитията.

Вече съм стар, за да започна да се уча наново.“ „Още съм млад, за да претендирам за тази длъжност“. „За мен е твърде късно да започна личния си живот от нула.“ Навикът да прикриваме с възрастта своя мързел, плахост, нерешителност или страх от провал внася разрушителни изменения в живота. Вие НЕ се опитвате, НЕ пробвате, НЕ търсите в себе си сили и ресурси, за да направите нещо важно и интересно, нещо такова, което ще ви обогати и интелектуално, и като опит, и ще ви направи по-щастливи.

Да следваш мечтите си никога не е рано и никога не е късно. Можете да започнете да учите нещо ново или да стартирате и на 50, и на 60 години. Можете да започнете свой бизнес и на 20, без да обръщате внимание на насмешливите погледи на „старшите“. Не се страхувайте да получите различно образование или да смените професията си и на 30, и на 40… Особено, ако изборът на първоначалната ви професия са направили родителите ви и не се чувствате „в свои води“, когато я упражнявате.

Животът е кратък, затова, ако искате да направите нещо, не чакайте. Хората, които не се страхуват да следват своите желания – дори най-глупавите, са много по успешни и щастливи.

3. „Не съм достатъчно компетентна/умна/опитна/силна за това.“

Говорейки така, вие се програмирате за неуспех още преди да сте пробвали. Хората не се раждат компетентни и опитни. Тези, които днес вършат добре работата си или побеждават в състезания или организират невероятни по размах събития – всички те са започнали с това, че са пробвали и са се учили.

Но най-важното тяхно качество е, че са вярвали в себе си и са пожелали да си докажат, че могат. Ако вие си вярвате, и другите ще ви повярват. Когато ви помолят за нещо, което никога преди не сте правили, най-простото, а и най-лошото, което можете да кажете е: „Не зная дали ще мога“.

Няма и да узнаете, ако не опитате! Ние растем и се развиваме само, ако правим нови неща и постоянно излизаме от зоната на собствения си комфорт. И ако не знаете как да направите това или онова, то е само, защото още не сте започнали да изучавате този въпрос. Започнете, учете се, разширявайте своите професионални и личностни хоризонти. Осъзнаването на това, което сте мислели за сложно, но ви е интересно, добавя само опит, знания и професионално израстване към вашите качества.

4. „Не съм направил/а нищо особено, всеки би се справил даже и по-добре от мен“

Никога не принизявайте своите заслуги, колкото и нищожни да ви се струват. Казвате: „Всеки би могъл да се справи с това“ и така се лишавате от заслужена награда, а това е един от ключовите моменти да бъдете мотивирани за следващи постижения. Може би с поставената задача би се справил наистина всеки, но би го направил по свой неповторим начин. Не се сравнявайте с другите, сравнявайте се сами със себе си – такива, каквито сте били преди няколко години например.

Отбелязвайте своето израстване и прогрес. И когато ви хвалят, приемайте похвалата с радост, а не се опитвайте да омаловажите постигнатото пред себе си и околните с думите, че „то не е нищо особено“ – няма място за излишна скромност, независимо дали е искрена или бихте искали да ви възприемат като скромни хора.

Опитните хора няма да ви похвалят за нищо – ако вашият резултат е силен, значи сте действали правилно. Ако винаги казвате на околните, че не сте свършили нищо особено, постепенно и те ще започнат да вярват в това и тогава ще разберете, че да си недооценен е много тъжно.

5. „Винаги върша нещата неправилно.“

Ако използвате тази фраза за себе си, значи някой някога ви е внушил това, че по условие не можете да вършите нещо добре и правилно. И дори, когато сте вече големи, зрели хора, продължавате да вярвате, че сте неспособни.

Струва ви се, че не работите добре, всеки евентуален провал и грешка ви плашат, това ви прави свити и затворени, нестабилни и неинициативни хора, защото сте приели веднъж завинаги, че околните няма да са доволни от това, което правите.

Дори да ви кажат направо, че всичко е наред, ще страдате, защото няма сила, която да ви убеди – вече сте се самоубедили, че не правите и няма да можете да направите нещата както трябва. Както се казва, „предавате се без бой“ и се притеснявате не само за настоящето, но и за бъдещето, а това трови живота, тук и сега.

Стремежът към идеалното, към перфекционизъм може да превърне всеки в невротик. Спрете, защото идеални хора няма и няма смисъл да се опитвате да се сравнявате с някой, който е идеален във вашите очи. Това, което вие правите, казвате и въобще, което сте, това сте вие, вашият стил. Заменете фразата „Аз винаги правя нещата не както трябва“ с „Аз правя нещата по свой начин“ и повярвайте – „по свой начин“ не значи „по-лошо“.

6. Не ми обръщайте внимание.

Този израз е най-прекият път към самотата. Може да сте имали лош ден, да искате да останете сами, но това не е повод да изисквате от другите да ви игнорират.

Когато казвате на околните „Не ми обръщайте внимание“ или „Оставете ме сам/а“, се опитвате да докажете на всички и на себе си, че сте в състояние да се справите сами с проблема.

Може би наистина е така. Но в по-широк аспект вие противоречите на тези, които искрено искат да ви помогнат в труден за вас момент и карате и себе си и околните да мислят, че не сте достойни за загриженост и подкрепа. Не удряйте ръката, която ви се подава за помощ.

7. „Дебел/а съм“

Не е важно дали наистина имате проблеем с килограмите, или това е само във вашата глава, важното е, че навикът да казвате това, дори на шега, е изключително вреден.

Какво стои зад тези думи? Или прикритие на собствения мързел – „Наясно съм, че съм напълнял/а, но не правя нищо да реша проблема.“ Или желание да чуете от околните, че това не е така: „Ама не е вярно, изглеждаш чудесно“, „А, какво говориш, просто имаш широк ханш, а това е секси.“

Спрете да си просите съмнителни комплименти. От това, което казвате, няма да станете нито по-слаби, нито по-щастливи, само има вероятност близките ви да послъжат, за да не ви обидят.

Но вие много добре знаете колко килограма сте и как изглеждате. Ако не успявате да постигнете желаната форма, започнете с това да се примирите такива, каквито сте. Тук е важна психологическата нагласа. И вместо безрезултатните опити да спазвате диета или да тренирате усилено, просто започнете да водите по-здравословен живот: хранете се разумно и грамотно, движете се повече, наспиваайте се.

Осъзнаването, че се грижите правилно за себе си, прави много за това да изглеждате и да се чувствате добре, повярвайте. И може би не толкова бързо, колкото ви се иска, но ще бъдете постигнете това, към което се стремите.

Адаптация Марина Атанасова

Да поговорим

10 глупави съвета, които е време да спрем да раздаваме

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Да поговорим

Как да си хванем гадже - съвети от 10-годишен влогър

Да поговорим

12 прости фрази, които карат хората да ви харесват

Още от Да поговорим

Важно е не само да подкрепяме децата, а и да им подомгнем да се развиват.

Снимка: Shutterstock

Как да мотивираме успешно децата

Мъж и жена обърнати с гръб един кам друг. Илюстрация: Shutterstock

Защо любовта не върви

Дете, което плаче. Снимка: Guliver / Getty

„Не плачи“ и други кухи фрази, с които не трябва успокоявате детето

Мартеници с плетка на балгарска шевица. Снимка: Guliver / iStock

Малък Сечко си отиде, дойде Баба Марта

В този период децата преминават през различни етапи на двигатена активност.

Снимка: Shutterstock

Какви движения умеят децата между 12 и 24 месеца

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Важно е не само да подкрепяме децата, а и да им подомгнем да се развиват.

Снимка: Shutterstock

Не се заседявайте прекалено, а намирайте поводи да ставате от стола.

Снимка: Shutterstock

Новите преживелици на Бъгс Бъни ще се харесат на най-малките зрители.

Снимка: Cartoon Network

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Мъж и жена обърнати с гръб един кам друг. Илюстрация: Shutterstock

Мнение на специалиста

Защо любовта не върви

3 основни грешки, заради които мъжете и жените най-често се разделят

Дете, което плаче. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

„Не плачи“ и други кухи фрази, с които не трябва успокоявате детето

Как е правилно да утешим плачещото и уплашено хлапе, съветва психолог

Бебе на 3 месеца. Снимка: Shutterstock

Здраве

Защо бебета, родени през март, са специални

6 научни факта го потвърждават

Мартеници с плетка на балгарска шевица. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Малък Сечко си отиде, дойде Баба Марта

Традицията да се зачичим с мартеница идва от древността

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

В този период децата преминават през различни етапи на двигатена активност.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какви движения умеят децата между 12 и 24 месеца

Етапите, през които минават най-малките, и как да ги насърчим да преодолеят страховете си

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Загубата на бебето е болезнено събитие, така че внимавайте за думите си

Момиченце с намазани с крем пъпки. Снимка: Getty

Здраве

Три оръжия срещу белезите от варицела

Как да се грижим за пъпките във всеки етап от болестта, разказва д-р Сияна Живкова

Снимка: Guliver / iStock

Мнение на специалиста

5 грешки, които взривяват брака

И не е виновна само свекървата

Дете виси от клон с главата надолу. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

Не повтаряйте непрекъснато „Внимавай!“

Нека детето направи своите грешки, няма страшно

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

За децата е полезно да се научат да помагат в домашната работа.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете децата да помагат

Полезно е да ги включвате в домашните дейности