8 глупави мъжки заблуди за женското тяло

Защо много хора все още са в плен на странни илюзии

24 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Не са много далеч онези времена, когато са вярвали, че женският мозък е по-малък от мъжкия, а четенето на книги и образованието влияят негативно на женската плодовитост.

Все още обаче има много схващания, които граничат с абсурд, но много хора вярват в тях. И повечето засягат интимната сфера. 

1.„Здравата жена няма цикъл“
Колкото и да е странно, но този мит се популяризира от самите жени - привърженици на определени системи за хранене. “Гурото“ записва дълги обучителни видеоклипове с инструкции как да се отървете от този „бич“.
Известно е, че в някои страни, когато жената е в цикъл да спи отделно от мъжа, за да не го оскверни.

2. „Детето ще прилича на първия сексуален партньор“
Теорията за телегонията, в която активно вярват през 19 век, е възникнала при Аристотел. По късно разбира се е разбита на пух и прах от учените. Те доказват, че няма никаква причина детето да наследи чертите на първия и следващите сексуални партньори на жената. Няма нужда от много научни аргументи, достатъчни са най-основни познания по физиология. Въпреки това телегонията е много популярна и в средата на 20 век. И дори сега има много мъже, които вярват в нея – очевидно тези, които искат да се оженят за девствена девойка.

3. „Няма оргазъм, така че тя няма как да забременее“
Този мит е „посят” от римския философ и лекар Клавдий Гален, вярвайки, че семето присъства не само при мъжете, но и при жените, следователно за зачеването е необходимо и двамата партньори да го „освободят“. За времето, в което живее Гален, това е обяснимо. Защо обаче и днес този мит намира привърженица, остава мистерия.

4. "Броят на партньорите влияе върху качеството на секса"
Почти всеки втори мъж вярва в мита, че вагината се разтяга или, което е още по-нелепо, се “износва”. Но всъщност тъканите на това място са толкова еластични, че бързо се възстановяват дори след естествено раждане.
Още по-абсурдни са преценките за пряката зависимост на броя на партньорите от размера на женската вагина. И ако приемем, че една жена живее цял живот с един партньор, но има активен полов живот, какво се случва тогава?

Снимка: Shutterstock

5. „ПМС не съществува, всичко е търговски трик“
Всъщност твърдението е само отчасти грешно. И ето защо. Разбира се, няма как да се отрече, че в периода преди менструацията, по време и след нея има хормонални промени. От друга страна, също не си струва този процес да си демонизира, както се случва през последните години.
Важно е жените да помнят, че ако през този период не могат да се изправят от болка, трябва да се консултират със специалист, тъй като той ще им предложи решение.

6. „Влагалище и уретра са едно и също“
Анкета, направена във Великобритания сочи, че едва една трета от мъжете разбират, че жената „на долния етаж“ има три физиологични отвора. Останалите участници в анкетата не успели дори на макет да определят къде какво е разположено.

7. „Сексът и бременността са несъвмистими“
Колкото и да е едър мъжът, колкото и голямо да е мъжеството му, няма как да проникне и да стигне детето. С дриги думи – няма как да му навреди. Що се отнася до психологическия компонент, бебето на първо място се нуждае от здрава и щастлива майка, така че такъв естествен и важен процес като секса може само да улесни бременността, не и да ѝ навреди.
Важно е само да следвате прости препоръки и да изберете правилните пози, които изключват натиск върху корема.

8. "Цикълът може да се контролира"
Жените несъмнено са много силни същества, но мъжете често ги надценяват. Някои сериозно вярват, че ако е необходимо,жената може да забави или да отложим началото на менструацията. Други са убедени, че всички жени на планетата имат по едно и също време цикъл (може би горкият мъж е станал свидетел на женски разговор за т. нар. „синхронизиране на менструацията между приятелките“ и си е направил изводите).
А най-често срещаният мит е тяхната продължителност. Много хора смятат, че целият процес отнема ден-два.

По материали на Parents, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.