8 навика за по-добър живот

Как да ги изградим

18 Февруари 2018 г.
8 навика за по-добър живот

Илюстрация: Guliver / iStock

В приказката „Червените обувки“ на Ханс Кристиан Андерсен се разказва за едно младо момиче, което копнее за чифт красиви червени обувки.
В крайна сметка тя успява да убеди сляпата жена, която се грижи за нея, да й купи един чифт. Тези червени обувки се превръщат в най-важното нещо в нейния живот и я карат да изостави всичко, което е обичала преди това.

 Както повечето приказки на Андерсен, „Червените обувки“ не завършва с щастлив край. Обувките остават здраво закопчани за краката на момичето и я принуждават да танцува непрекъснато до момента, в който тя почти умира от изтощение и глад.

Може да се присмиваме на глупостта на младото момиче, но в реалния живот ние често правим същото - гоним неща, за които мислим, че ще ни направят щастливи, без да осъзнаваме, че сме тръгнали по опасен път.
Трябва да внимаваме какво си пожелаваме и какво правим, за да го постигнем, защото нашите навици ни правят човека, който сме.
Изграждането на няколко полезни навика може да ви насочи в правилната посока и да ви помогне да водите един по-смислен и изпълнен с щастие живот.

1. Избягвайте хората, които ви влияят негативно

Винаги ще има „разрушителни“ хора, които ще намират начин да ви влязат под кожата и да останат там за дълго време.
Всеки път, когато усетите, че мислите за познат или колега, който кара кръвта ви да кипне, помислете за някой друг, за когото сте благодарни, че е част от вашия живот.
Има много хора, които заслужават вниманието ви, а последното нещо, което искате да направите, е да си губите времето с токсични личности, които в крайна сметка няма значение за вас.

2. Оценете това, което имате

Благодарността е от ключово значение за щастливия живот. Богатството, блясъка, приключенията и бързите коли не могат да се сравнят с удоволствието от настоящия момент и благодарността за това, което имате.
Само защото не можете да си позволите хайвер и шампанско не означава, че никога няма да се насладите на хубава храна. Един хот-дог и една бира с приятели могат да бъдат също толкова вкусни.

Не мислете, че имате нужда от нещо, което в момента нямате, за да бъдете щастливи, защото истината е, че ако не можете да оцените нещата, които имате сега, няма да може да оцените и желаната придобивка, когато я получите.

3. Осъзнайте, че нещата не винаги са такива, каквито мислите


Това ще ви помогне да оцените настоящето по-добре. Човекът, на когото завиждате, защото изглежда, че има перфектен живот, може да изпитва огромни трудности и да се бори с тежки проблеми, за които вие не знаете. Привидното „съвършенство“ може да се окаже пълен мираж. 
Решението на шефът ви да премести офиса на компанията в друга сграда може да ви изглежда като огромна грешка, когато разберете за него за първи път, но след време това може да се окаже едно от най-добрите неща, които са се случвали във вашата кариера.

Не сте всезнаещи и не можете да предсказвате бъдещето, затова бъдете отворени към възможността някой ден животът да ви предложи неочаквани изненади, защото това, което виждате, не винаги е това, което получавате в крайна сметка.

4. Започнете отнякъде, като приемете, че може да се провалите

Повечето писатели прекарват безброй часове в изграждане на своите герои и сюжетни линии и дори пишат страница след страница с ясното съзнание, че никога няма да ги включат в своите книги. Те правят това, защото разбират, че идеите имат нужда от време за развитие.

Ние сме склонни да се паникьосваме и да замръзваме на едно място, когато е време да започнем нещо ново, защото знаем, че идеите ни не са перфектни и че това, което ще направим, може да не е много добро. Как обаче може да постигнем нещо велико, ако не започнем работа и не позволим на нашите идеи да се развият?

„Можете да редактирате една лоша страница, но не можете да направите нищо с празна страница.“, казва Джоди Пико, автор на бестселъра  „Деветнайсет минути“

5. Подредете живота си

Хората се шегуват, че има недостиг на нови идеи и иновации, но аз мисля, че единственият ресурс, който е наистина оскъден, е свободното време. И въпреки това, ние прахосваме малкото моменти, които имаме за себе си, заради липсата на организация и ред.

Докосваме нещата по два или три пъти, преди да направим нещо с тях и когато спрем да ги използваме, ние ги слагаме на място, което по-късно не можем да намерим и прекарваме още повече време в тяхното търсене. Създайте едно място за всички малки неща, за които трябва да се погрижите, когато имате време, защото в противен случай ще търсите това,  нещо в купчина от предмети, от които не се нуждаете.

Целия текст четете в Мениджър.бг.

 

Да поговорим

Как да подредим живота си? Както се подрежда гардероб

Заедно

Трикове, които дават преимущество в живота

Да поговорим

10 радости от живота, за които младите майки забравят

Още от Да поговорим

Майка и син говорят. Снимка: Shutterstock

С какво да занимаваме подрастващите през лятото

Повечето малчугани се сещат за водата точно преди лягане.

Снимка: Shutterstock

Защо малките деца искат вода, когато лягат да спят

Много хора приемат любовта си за даденост.

Снимка: Shutterstock

8 основни разлики между зрелите и незрелите връзки

Снимка: Shutterstock

4 ключови въпроса, преди да дойде бебето

Ламин Ямал. Снимка: Instagram

 

Ламин Ямал: младата футболна звезда на Евро 2024

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Мъж носи на ръце жена си. Снимка: Guliver / iStock

Неймар. Снимка: Getty

 

Заедно

Неймар стана баща за трети път

Нападателят на “Ал Хилал” има дъщеря

Майка и син говорят. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

С какво да занимаваме подрастващите през лятото

30 хитри идеи в помощ на родителите на тийнейджъра

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Повечето малчугани се сещат за водата точно преди лягане.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо малките деца искат вода, когато лягат да спят

Има доста по-сериозна причина от жаждата да правят точно това

Мъж и жена спорят. Снимка: Getty 

Здраве

10 начина да намалите стреса си като родител

Отложете всичко, освен любовта. И не забравяйте да дишате дълбоко

С тези образи могат да се справят дори съвсем малките!

Снимка: Shutterstock

Свободно време

Приказни русалки

Чудесни шаблони дори за най-малките