9 причини да играете настолни игри с детето

От полза са за цялото семейство. Ето защо

22 октомври 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty 

Все още се чудите какво да правите в събота вечер, когато цялото семейство е у дома, а навън вали.

Телевизия? Ние може цял ден и не бива!
Джаджи? Не са опция! 
Книги? И те са временно и самостоятелно занимание.

Нека заедно да играем – настолните игри са занимание за цялото семейство.
Ето няколко аргумента. 

Увлекателно е

Съвместната игра на цялото семейство забавлява не само децата, но също мама, татко и дори баба и дядо. Бонусът е, че всички и малки, и големи играят при равни условия - от 3 до 99 години. И възрастните получават не по-малко удоволствие от децата. 
В допълнение, настолната игра може да бъде взета навсякъде с вас, да се играе при всякакви условия и с почти произволен брой играчи.

Полезно е

Настолните игри развиват умението на децата да мислят. Те ги учат как да споделят, да взаимодействат други играчи и да спазват правилата. Важно умение за живота е способността да се оцелява след поражение. Умение, което е по-добре да се научи е на игралната маса в кръг от любими хора, така че по-късно да е по-леко в живота.
С помощта на играта  децата разбират, че може де се печели не само с юмруци, но има нужда и от глава.

От ранна възраст

От каква възраст можете да играете с хлапето настолни игри? Често върху кутии с игри  ще видите надписа: „+3“ „+8“.
Защо? Най-вече  като препоръка, на толкава като ограничение.
Друга причина е, че игрите предполагат определени правила, които детето може да разбере само от определена възраст. Не е тайна, че малките деца имат по-различен начин на опознаване на света от възрастните. И не могат да задържат вниманието дълго време. 
Много обаче зависи от детето. Някои, след като овладеят игра, която им харесва, лесно успяват да победят дори възрастните.  
Така че, пробвайте. Ако сте край детето, за да следите да не налапа някое зарче или дребен елемент идане го глъгне, защо да не опитате?
Освен това една и съща игра може да се играе по различни начини, които са с различни нива на трудност. Детето може и да си измисли своя игра, да играе някоя добре позната, но по свой начин. 
Компонентите на добрата игра са: широк кръг от играчи и лесни за усвояване правила.

Според правилата

Правилата в настолните игри включват от двама до няколко участници. Пъзелите дават същите възможности. 
Настолната игра е тактилно упражнение, което особено важно за развитието на децата.
Съвременните игри са изработени от различни материали, които дават различни усещания: картон, метал, пластмаса, дърво, камък, стъкло, плат.

Снимка: Guliver / Getty

9 причини да играете настолни игри

Какво развиват настолните игри? Не само въображение и изобретателност, но и:

- обмен на умения

- умение да губиш

- способност за взаимодействие с други играчи

- умение да следваш правилата

- когнитивно мислене

- фини двигателни умения

- визуално възприемане

- наблюдение

Видове настолни игри

За развитие на логично и пространствено мислене. Те учат децата да сравняват, да намират прилики и разлики между обекти и понятия. И също така да предвиждат по-нататъшното развитие и да направят изводи.

За развитие на наблюдателността. Тренират вниманието, концентрацията, изобретателността, способността да сравняват и да класифицират. И всичко това трябва да стане бързо! Перфектният треньор за бързо мислене.

За усвояване на броенето и прости математически операции. Разнообразните игри с карти са популярен вариант на интелектуални и, разбира се, състезателни игри. С тяхна помощ можете не само да научите детето да брои на ум,  но и да го обучавате да го правите бързо и с удоволствие. В резултат на това да се влюби в още по -вълнуваща и красива игра - науката математика.

За развитие на въображението. "Измисли дума? създай своя приказка, разказ по разбъркани елементи от рисунка!"
Стимулирайте детето да даде воля на въображението и да създаде свои собствени светове.

За развиване на двигателни умения. Колкото по-добре детето използва пръстите и ръцете, толкова по-добре говори, толкова по- лесно по-късно ще учи. Развитието и поддържането на фините двигателни умения е важно не само за децата, но и за родителите и бабите и дядовците. Затова се препоръчва всеки да играе игри, които изискват прецизни движения.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа