Ако бившият ви вади от кожата

Родителските отношения след развода

17 януари 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Няма как да се разведете с детето си. И след развода със съпруга/съпругата родителят си остава родител. А това не винаги е лесно.
Още по-сложно става, ако един от двамата се държи некоректно: организира постоянна драма, обвинения, нападки, манипулации ... които могат да надминат и най-развинтените фантазии.

Как в тази битка човек да запази самообладание, така че детето да има поне едни родител, който да съхрани здравия си разум?
Така съвместното родителство, което е в интерес на детето, често е неосъществим вариант.
Ако вашият партньор отказва да ви сътрудничи, от вас зависи как ще постъпите. Разводът така и така травмира детето, а ако след това то стане свидетел на постоянните скандали между родителите, нищо хубаво не предстои.

Ето и някои съвети, които може да са от полза и да ви помогнат да останете добър родител, ако партньорът се държи егоистично и отказва да ви сътрудничи.

1. Контролирайте това, което можете да контролирате, а това, което не можете – просто го приемете.
Няма как да промените другия родител. Колкото и силно да вярвате, че той/тя трябва да се промени. Това зависи от него, а не от вас.
Можете обаче да контролирате (и е по вашите сили) вашия собствен живот и вашите задължения към детето.
Ако сте били във връзка с токсичен партньор, сте длъжни да сте подготвени – той непрекъснато ще настъпва вашите най-болни и уязвими места.
Ваша задача е да се концентрирате върху най-главното – да съхраните спокойствие и да не му позволите да нарани вас и да наруши връзката ви с детето. 

2. Следете, защо възникват конфликтите
Замислете се - когато общувате при какви обстоятелства напрежението между вас от нула скача до небето. Какво е общото при тези ваши конфликти? С какво вашият партньор извиква у вас страх или яд? Какво може да направите, за да вкарате разговора в безопасно русло.
Не забравяйте, че вашето равновесие и благополучието на вашето дете, са на първо място. Само вие сте в състояние да ги контролирате.

3. Сложете нови граници
Не става дума за това как ще общувате (или няма да общувате) и ще взаимодействате с бившия/бившата. Забравете за емоционалните реакции – те са напълно безполезни. Създайте нови правила за общуване и ги спазвайте.
Например, вие може да ограничите каналите за общуване – разрешете да ви пише само на електронна поща, да ви звъни само в екстремни случаи.
По разумно е, ако блокирате достъпа му до вашите социални мрежи. Задачата ви е да отстоявате собствените си граници, тогава, когато вашият бивш съпруг/а реши да ги наруши.

4. Не реагирайте веднага
Важен момент във взаимоотношенията с токсичен партньор е да овладеете умението да стоите на страни и да не бъдете въвлечени. Обикновено не може въобще да прекратите общуването, защото има въпроси, които се отнасят за вашето дете.
От вас обаче зависи в какви моменти и как ще търсите общуване. Ако бившият говори неща, които ви изваждат от кожата, по добре премълчете. Направете крачка назад и поемете дълбоко въздух.
Реагирайте на думите му по-късно, когато говорите с приятелка или, когато се оплаквате от него на близките си.
Реагирайте на думите му, едва след като се успокоите. А по-добре мислете за конфликта на другия ден. Имате право да отговорите на бившия, когато вие решите, когато на вас е удобно и само, ако решите, че става дума за нещо неотложно.

5. Не е нужно да отговаряте на всичко
Основната цел на контакта ви с партньора е съвместното родителство. Не си изяснявайте отношенията - кой крив, кой прав, не търсете кой има по-голям принос в отглеждането. Пропуснете всичко маловажно между ушите си. Отговаряйте само на въпроси, които се отнасят за детето.

6. Това е само бизнес
Нуждата да поддържате контакт с човек, който вече не ви е приятен и по сърце, може да разглеждате като бизнес-връзка: сухо, делово и само по същество.

7. Водете отчет
Без да го оповестявате публично, не бива да забавяте за това. Старателно и винаги прибирайте документ от вашите срещи, договорки, контакти, нарушени финансови споразумения, плащания ...
Нека тази информация си е само за вас, но ако в един момент ви потрябват доказателства за съда, те ще са от помощ, за да докажете своята правда.

8. Помислете за съдено решение
Ако вашият бивш партньор постоянно нарушава границите и проваля договореностите, помислете как юридически да регулирате вашите взаимоотношения. Обсъдете с адвокат възможните ходове.

9. Дали съвместното родителство е вашият най-добър вариант
Ако ви се налага постоянно да полагате нечовешки усилия, за да съхраните спокойни и долови отношение, а вашият бивш постоянно ги нарушава, е много възможно съвместното родителство да не е най-добрият вариант за вас. Може би е по-разумно да прекратите общуването.
Тогава детето ще се вижда с екс съпруг/ата само по график, а вие ще общувате единствено, за да решите най-съществените родителски въпроси.

 Мона Василева 

Коментари
Последни видеа